Eriprojektid

Segadus "parim enne" kuupäevaga viib endiselt toiduraiskamiseni

17.05.21 TERVIS ... Inimestel kipuvad sageli sassi minema tootetähistused "parim enne ja "kõlblik kuni". Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul tuleb tähelepanelik olla just "kõlblik kuni" tähistuse osas, sest selle kuupäeva kukkudes võivad toidus elutseda ohtlikud mikroorganismid.

Piet Boerefijn: toiduraiskamise vältimine aitab hoida keskkonda

13.05.21 ARVAMUS ... Märkimisväärne osa kliimamuutustest on põhjustatud toiduraiskamisest. Toiduraiskamine on maa, vee, energia, töö ja teiste ressursside raiskamine. See on ebaeetiline ja põhjustab tohutut kasvuhoonegaaside heidet, kirjutab Piet Boerefijn.

Peakokk Peeter Pihel soovitab Jupiteris toiduteemalisi filme

11.05.21 TELE/RAADIO ... Mai on rahvusringhäälingus keskkonnakuu, mis sel aastal pöörab tähelepanu toidu säästmisele. Fotografiska Tallinn peakokk ja jäätmeteta elustiili propageerija Peeter Pihel soovitab sel puhul inspireerivaid toidu- ja keskkonnateemalisi filme ning sarju veebikanali Jupiter.err.ee valikust.

Minutiloeng: kuidas kodukontoris tervist hoida?

10.05.21 TERVIS ... Tööst kodukontoris on saanud argipäev ja karta on, et ega me endisel kujul kontoritööl käima hakkagi. Mida teha selleks, et ka kodukontoris püsiks vaim virge ja selg sirge, räägib Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala lektor Raivo Hein.

Miks kipub Homo sapiens lendama?

06.05.21 TELE/RAADIO ... ETV2 juhatab keskkonnakuu dokumentaalfilmid sisse humoorikate lugudega, kus Aleksei Turovski uurib Homo sapiensi käitumist.

Suurem osa Toidupanka sobivast kaubast lõpetab prügikastis või loomade ees

04.05.21 KESKKOND ... Ehkki puudust kannatavaid inimesi abistavasse Toidupanka jõudis möödunud aastal enam kui 2,4 miljonit kilo toidukaupa, moodustab see äraviskamisele minevast või loomade ees lõpetavast toidust vaid murdosa.

Poekett: toidukadu on kauplusele puhas kulu

03.05.21 KESKKOND ... Ehkki pool toidukaost tekib kodudes, läheb ka poodides palju toitu raisku. "Osoon" uuris Rimi Eesti esindajatelt, miks jääb toit poeletile seisma ja kuidas saaks poed aidata toitu päästa.

Restoranipidaja: söögikohad võiksid luua ühise toidupäästmisäpi

03.05.21 KESKKOND ... Keskkonnakuu raames vestles "Osoon" Dereku Burgeri restoranipidaja ja peakoka Fleur Sprenkiga toiduraiskamisest toitlustuses. Ehkki just koroonakriisi ajal on restoranidel raskem oma müüdavaid portsjone planeerida, näeb Sprenk lahendust toitlustajate omavahelises koostöös.

Vähendame toidu raiskamist: jaga retsepte, mida toidujääkidest valmistada

03.05.21 ELU ... ERR-is algas keskkonnakuu ning "Terevisioon" kutsub seetõttu inimesi üles jagama oma retsepte, millega on võimalik vähendada toidu raiskamist.

Keskkonnakuu raames jõuab ETV2 eetrisse kaheksa mõtlemapanevat dokfilmi

29.04.21 FILM ... Maikuu on ETV2s keskkonnakuu, mille raames jõuab vaatajate ette kaheksa dokumentaalfilmi. Kõik kaheksa filmi jõuavad vaatamiseks ka ERRi veebikanalisse Jupiter, kus need on täiskavana üleval alates 4. maist.

Õpilasuurimus: naiste võistlussport oli sõdadevahelises Eestis taunitud

28.04.21 AJALUGU ... Kui tänapäeva Eestis võib tegeleda igaüks just selle spordialaga, mis talle meeldib, siis vaid sada aastat tagasi peeti naiste võistlusspordiga tegelemist kohatuks ja ebasobivaks, selgub Tartu Mart Reiniku kooli õpilase Arabella Antonsi uurimustööst.

Õpilasuurimus: eesti veebis seostatakse naisi kunstiga ja mehi teadusega

28.04.21 ÜHISKOND ... Soostereotüübid ehk soo konkreetsete ametite, valdkondade ja isegi omadussõnadega seostamine elavad eesti keele korpuste analüüsi põhjal visalt edasi.

Selgusid 2021. aasta parimad õpilasteadlased

28.04.21 ÕPILASTE TEADUSFESTIVAL ... Sel aastal 20. korda toimunud õpilaste teadustööde riikliku konkursil pälvisid gümnaasiumiastmes esikoha Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilased Eeliis Grigor ja Jaak Pärtel. Põhikooliõpilastest tunnistati parimaks Tartu Mart Reiniku kooli õpilane Arabella Antons ja Ingel-Ethel Kanistik Tallinna Inglise kolledžist.

Jaga oma kapitoidu retsepti

28.04.21 KESKKONNAKUU ... Mais tähistame rahvusringhäälingus keskkonnakuud ja sel aastal pöörame põhitähelepanu toidu hoidmisele.

Minutiloeng: mis on stressi ajal oluline?

19.04.21 PSÜÜHIKA ... Kuigi stressivaba elu pole olemas võib ülemäärane stress halvendada oluliselt inimese meeleolu ja halvata tegutsemisvõime. Stress kipub üle pea kasvama just rasketel aegadel, kui inimesele tundub, et tal on vähe võimalusi oma olukorda mõjutada. Tallinna Ülikooli sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask selgitab, kuidas stressiga hakkama saada.

Rahva lemmikteadusklipiks valiti Reet Kasepalu lühiloeng

13.04.21 TEADUS 3 MINUTIGA ... Konkursi "Teadus 3 minutiga" rahvahääletus lõppes ja rahva lemmikuks osutus Tallinna Ülikooli nooremteadur Reet Kasepalu, kes uurib rühmatöö tegemist.

Novaator kutsub valima säravaimat teadusloengut

05.04.21 TEADUS 3 MINUTIGA ... Veebruari alguses selgusid Teaduste Akadeemia korraldatud konkursi "Teadus 3 minutiga" laureaadid. Nüüd on viis kõige enam silma paistnud noorteadlast astunud üles ka kaamerasilma ees ja annavad kolme minuti pikkustes videoloengutes ülevaate neile hingelähedasest uurimisteemast.

Hoiame toitu: köögiviljakotlet kalasalatiga

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Seisma jäänud köögiviljadest ja kalast kotlettide ning kalasalati tegemist õpetab kohvik Sesoon peakokk Maia Smõslova.

Hoiame toitu: juustune pelmeenivorm

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Möödunud päeva pelmeenide päästmiseks jagab näpunäiteid Liilia Tiks.

Hoiame toitu: teise ringi böfstrooganov

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Retspeti üle jäänud lihahautise böfstrooganoviks muutmiseks jagab Anne-Mai Helemäe.

Hoiame toitu: grill-liha kaste

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Eelmisel päeva grillimisest järele jäänud liha leidis uue kuue kastme sees. Lisaks õnnestus Nelel ära kasutada paar üksikut külmkapis leidunud seent ja poolik sibul.

Hoiame toitu: banaani-mustika skyr

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Retsepti end kurvana tundva banaani ja eelmisest aastast sügavkülma jäänud mustikate päästmiseks jagab Kati Rosenberg.

Hoiame toitu: läätse-hakklihapada

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui läätsi üle jääb või hakkab hakkliha käest minema, pole tarvis neid ilmtingimata ära visata. Retsepti läätse-hakklihapaja valmistamiseks jagab Eveli Loorents.

Hoiame toitu: Peeter Piheli krõbedad risotopallid külmiku karriga

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti eelmise päeva risoto värskendamiseks jagab Fotografiska Tallinn tippkokk Peeter Pihel.

Hoiame toitu: avokaado-banaani kreem

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti üleküpsenud banaanide ja avokaade päästmiseks jagab Kadi Kivirand.

Hoiame toitu: tatrakotletid

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Tatart pole kunagi liiga palju. Kui putru enam süüa ei jaksa, saab selle hõlpsalt kotletideks muuta. Oma retsepti jagab Merlyn Sirelbu.

Hoiame toitu: suvikõrvitsa laevukesed

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Lihtsat retsepti seisma jäänud suvikõrvitsatest maitsva suupiste tegemiseks jagab Merli Antsmaa.

Hoiame toitu: makaronivorm

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Nippi eelmise päeva makaronidest vabanemiseks jagab Mariliis Teigar.

Hoiame toitu: grillitud köögiviljad ja köögivilja latte

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Oma retsepti kuusekasvudega vürtsitatud grillitud köögiviljade valmistamiseks ja nende järgmisel päeval omakorda latte'ks muutmiseks jagab Novaatori lugeja Erlis.

Hoiame toitu: hommikupudru uus etteaste

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui möödunud päevast jääb putru üle, ei maksa seda ilmtingimata prügikasti visata. Nippi hommikupudru värskendamiseks jagab Helen Verev.

Hoiame toitu: kanakoiva uus elu

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui eelmisest õhtust on jäänud järele kanakoib ja veidi keedetud riisi, võib saada nendest vägagi maitsva toidu. Oma retsepti tutvustab Marilyn Uleksin.

Hoiame toitu: spagetipesad

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti külmkappi seisma jäänud kana või spagettide päästmiseks jagab Alice Aasmäe-Kahar.

Hoiame toitu: banaani-pannkoogid

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti täpilistest banaanidest vabanemiseks jagab Katarina Papp.

Hoiame toitu: saiavorm

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Retsepti seismajäänud saiast-sepikust vabanemiseks jagavad Otto Samuel ja Aksel Kahar.

Kust sa tead: kuidas toimivad vaktsiinid?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar, kuidas toimivad vaktsiinid?

Kust sa tead: miks tuleks vaktsineerida enamik elanikkonnast?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Eesti Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs, miks on oluline vaktsineerida enamik elanikkonnast.

Kust sa tead: mis on karjaimmuunsus?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner, mis on karjaimmuunsus.

Kust sa tead: mis on loomulik immuunsus?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner, mis on loomulik immuunsus.

Kust sa tead: kaua antikehad kestavad?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson, mis on antikehad ja kuidas need toimivad.

Kust sa tead: mille vastu on vaktsiinid aidanud?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus annab perearst ja Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda ülevaate, mille vastu on vaktsiinid inimkonda aidanud.

Kust sa tead: kas ohutum on haigus või vaktsiin?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab perearst ja Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda, kas ohutum on haiguse läbipõdemine või vaktsineerimine.

Kust sa tead: kui palju vaktsiin kaitseb?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar, kui palju vaktsiin nakatumise eest inimesi kaitseb.

Kust sa tead: kas vaktsiin on ohutu?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühivideosarja esimeses osas võtab Tartu Ülikooli genoomika instituudi spetsialist Natalia Pervjakova luubi alla vaktsiinide ohutuse.

Minutiloeng: kas ravimuda võib pidada Eesti kullaks?

22.03.21 TERVIS ... Ravimuda on Eestis kaevandatud ja mudaraviks kasutatud juba paarsada aastat, kuid mis teeb ravimuda väärtuslikuks ja kas ravimuda võib pidada Eesti kullaks? Küsimusele vastab Tallinna Ülikooli ökohüdroloogia professor Jaanus Terasmaa.

Naeratamine võib leevendada füüsilist valu

08.03.21 PSÜÜHIKA ... Siiras naeratus kaunistab inimest, kuid mitte ainult – teadlased on välja selgitanud, et naeratamine võib leevendada ka füüsilist valu. Tallinna Ülikooli eksperimentaalpsühholoogia labori projektijuht Avo-Rein Tereping kirjutab sellest lähemalt.

Minutiloeng: miks tähistavad riigid rahvuspühi?

22.02.21 ÜHISKOND ... Veebruari lõpus tasub endalt küsida, mis on Eesti iseseisvuspäeva tähendus. Mis ajast pärineb rahvuspüha tähistamise komme nii Eestis kui kaugemal ja kuidas üldse saab ühest ajaloosündmusest riiklik tähtpäev? Küsimustele vastab Tallinna Ülikooli kultuuriajaloo professor Marek Tamm.

Minutiloeng: sotsiaalmeedia sai pandeemia ajal täiskasvanuks

08.02.21 ÜHISKOND ... Kõigest aasta tagasi muutus maailm. Ootamatult palju hakati aega veetma kodudes ja sellevõrra rohkem sõltuma infost, mis tuleb arvutitest ja telefonidest. Tallinna Ülikooli inimõiguste professor ja Globaalse digitaalsete inimõiguste võrgustiku esimees Mart Susi selgitab, kuidas pandeemia sotsiaalmeediat mõjutas.

Teaduste Akadeemias selgusid konkursi "Teadus 3 minutiga" parimad

05.02.21 TEADUS 3 MINUTIGA ... Teaduste Akadeemias selgusid reedel konkursi "Teadus 3 minutiga" laureaadid. Otseülekannet sai jälgida ka ERR Novaatoris.

Päikesepatareidest klaasid muudavad akna elektrienergia allikaks

01.02.21 TEADUS 3 MINUTIGA ... Tallinna Tehnikaülikooli teadlased valmistasid eelmisel aastal poolläbipaistva aknaklaas-päikesepatarei, mis toodab samaaegselt elektrit ja reguleerib hoone sisekliimat, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli doktorant-nooremteadur Jako Siim Eensalu.

Segadus seaduse tõlgendamisel pärsib mobiiliandmete kasutamist

28.01.21 TEADUS 3 MINUTIGA ... Üle kümne aasta on Eesti mobiilioperaatorid võimaldanud teadlastel kasutada kogutavaid mobiiliandmeid nii teadustöös kui ka rakendusuuringutes. Hirm Euroopa Liidu uute privaatsusreeglite rikkumise ees on koostöö aga sisuliselt peatanud, nendib Tartu Ülikooli turismigeograafia teadur Janika Raun.

Lugeja küsib

Sul on põletav teadust puudutav küsimus või on sul ettepanek mõne teema sügavamaks kajastamiseks? Klõpsa selle edastamiseks allolevale nupule.

teadusuudiste kokkuvõte

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: