Eriprojektid

Läti rahvusringhääling vahendab liivi keele tundide videoid

08.07.21 VÄLISMAA ... Läti rahvusringhääling LSM vahendab oma veebiküljel liivi keele õpetuse videoid, kus Läti ülikooli Liivi instituudi teadlased tutvustavad liivi kultuuri ja õpetavad keelt.

Eesti ajakirjanikud sekkuvad julgelt oma uudistekstidesse

23.06.21 ÜHISKOND ... Ajakirjanike kohalolu tajumine uudistekstides võib teatud juhtudel viidata kallutatusele, kuid samas võib sekkumine olla ka positiivse mõjuga töövõte. Eesti ajakirjanikud aga sekkumist ei pelga, selgub Tartu Ülikoolis kaitstud Grete-Liina Roosve bakalaureusetööst.

Minutiloeng: mis aitab hingeldamise vastu?

24.05.21 TERVIS ... Kas olete bussile joostes end hingetuna tundnud? On see märk kehvast vormist või veab tervis alt? Selgitusi ja nippe annab Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži tervisedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskuse koostööpartner taastusarst Annelii Jürgenson.

Segadus "parim enne" kuupäevaga viib endiselt toiduraiskamiseni

17.05.21 TERVIS ... Inimestel kipuvad sageli sassi minema tootetähistused "parim enne ja "kõlblik kuni". Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul tuleb tähelepanelik olla just "kõlblik kuni" tähistuse osas, sest selle kuupäeva kukkudes võivad toidus elutseda ohtlikud mikroorganismid.

Piet Boerefijn: toiduraiskamise vältimine aitab hoida keskkonda

13.05.21 ARVAMUS ... Märkimisväärne osa kliimamuutustest on põhjustatud toiduraiskamisest. Toiduraiskamine on maa, vee, energia, töö ja teiste ressursside raiskamine. See on ebaeetiline ja põhjustab tohutut kasvuhoonegaaside heidet, kirjutab Piet Boerefijn.

Peakokk Peeter Pihel soovitab Jupiteris toiduteemalisi filme

11.05.21 TELE/RAADIO ... Mai on rahvusringhäälingus keskkonnakuu, mis sel aastal pöörab tähelepanu toidu säästmisele. Fotografiska Tallinn peakokk ja jäätmeteta elustiili propageerija Peeter Pihel soovitab sel puhul inspireerivaid toidu- ja keskkonnateemalisi filme ning sarju veebikanali Jupiter.err.ee valikust.

Minutiloeng: kuidas kodukontoris tervist hoida?

10.05.21 TERVIS ... Tööst kodukontoris on saanud argipäev ja karta on, et ega me endisel kujul kontoritööl käima hakkagi. Mida teha selleks, et ka kodukontoris püsiks vaim virge ja selg sirge, räägib Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala lektor Raivo Hein.

Miks kipub Homo sapiens lendama?

06.05.21 TELE/RAADIO ... ETV2 juhatab keskkonnakuu dokumentaalfilmid sisse humoorikate lugudega, kus Aleksei Turovski uurib Homo sapiensi käitumist.

Suurem osa Toidupanka sobivast kaubast lõpetab prügikastis või loomade ees

04.05.21 KESKKOND ... Ehkki puudust kannatavaid inimesi abistavasse Toidupanka jõudis möödunud aastal enam kui 2,4 miljonit kilo toidukaupa, moodustab see äraviskamisele minevast või loomade ees lõpetavast toidust vaid murdosa.

Poekett: toidukadu on kauplusele puhas kulu

03.05.21 KESKKOND ... Ehkki pool toidukaost tekib kodudes, läheb ka poodides palju toitu raisku. "Osoon" uuris Rimi Eesti esindajatelt, miks jääb toit poeletile seisma ja kuidas saaks poed aidata toitu päästa.

Restoranipidaja: söögikohad võiksid luua ühise toidupäästmisäpi

03.05.21 KESKKOND ... Keskkonnakuu raames vestles "Osoon" Dereku Burgeri restoranipidaja ja peakoka Fleur Sprenkiga toiduraiskamisest toitlustuses. Ehkki just koroonakriisi ajal on restoranidel raskem oma müüdavaid portsjone planeerida, näeb Sprenk lahendust toitlustajate omavahelises koostöös.

Vähendame toidu raiskamist: jaga retsepte, mida toidujääkidest valmistada

03.05.21 ELU ... ERR-is algas keskkonnakuu ning "Terevisioon" kutsub seetõttu inimesi üles jagama oma retsepte, millega on võimalik vähendada toidu raiskamist.

Keskkonnakuu raames jõuab ETV2 eetrisse kaheksa mõtlemapanevat dokfilmi

29.04.21 FILM ... Maikuu on ETV2s keskkonnakuu, mille raames jõuab vaatajate ette kaheksa dokumentaalfilmi. Kõik kaheksa filmi jõuavad vaatamiseks ka ERRi veebikanalisse Jupiter, kus need on täiskavana üleval alates 4. maist.

Õpilasuurimus: naiste võistlussport oli sõdadevahelises Eestis taunitud

28.04.21 AJALUGU ... Kui tänapäeva Eestis võib tegeleda igaüks just selle spordialaga, mis talle meeldib, siis vaid sada aastat tagasi peeti naiste võistlusspordiga tegelemist kohatuks ja ebasobivaks, selgub Tartu Mart Reiniku kooli õpilase Arabella Antonsi uurimustööst.

Õpilasuurimus: eesti veebis seostatakse naisi kunstiga ja mehi teadusega

28.04.21 ÜHISKOND ... Soostereotüübid ehk soo konkreetsete ametite, valdkondade ja isegi omadussõnadega seostamine elavad eesti keele korpuste analüüsi põhjal visalt edasi.

Selgusid 2021. aasta parimad õpilasteadlased

28.04.21 ÕPILASTE TEADUSFESTIVAL ... Sel aastal 20. korda toimunud õpilaste teadustööde riikliku konkursil pälvisid gümnaasiumiastmes esikoha Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilased Eliis Grigor ja Jaak Pärtel. Põhikooliõpilastest tunnistati parimaks Tartu Mart Reiniku kooli õpilane Arabella Antons ja Ingel-Ethel Kanistik Tallinna Inglise kolledžist.

Jaga oma kapitoidu retsepti

28.04.21 KESKKONNAKUU ... Mais tähistame rahvusringhäälingus keskkonnakuud ja sel aastal pöörame põhitähelepanu toidu hoidmisele.

Minutiloeng: mis on stressi ajal oluline?

19.04.21 PSÜÜHIKA ... Kuigi stressivaba elu pole olemas võib ülemäärane stress halvendada oluliselt inimese meeleolu ja halvata tegutsemisvõime. Stress kipub üle pea kasvama just rasketel aegadel, kui inimesele tundub, et tal on vähe võimalusi oma olukorda mõjutada. Tallinna Ülikooli sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask selgitab, kuidas stressiga hakkama saada.

Rahva lemmikteadusklipiks valiti Reet Kasepalu lühiloeng

13.04.21 TEADUS 3 MINUTIGA ... Konkursi "Teadus 3 minutiga" rahvahääletus lõppes ja rahva lemmikuks osutus Tallinna Ülikooli nooremteadur Reet Kasepalu, kes uurib rühmatöö tegemist.

Novaator kutsub valima säravaimat teadusloengut

05.04.21 TEADUS 3 MINUTIGA ... Veebruari alguses selgusid Teaduste Akadeemia korraldatud konkursi "Teadus 3 minutiga" laureaadid. Nüüd on viis kõige enam silma paistnud noorteadlast astunud üles ka kaamerasilma ees ja annavad kolme minuti pikkustes videoloengutes ülevaate neile hingelähedasest uurimisteemast.

Hoiame toitu: teise ringi böfstrooganov

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Retspeti üle jäänud lihahautise böfstrooganoviks muutmiseks jagab Anne-Mai Helemäe.

Hoiame toitu: juustune pelmeenivorm

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Möödunud päeva pelmeenide päästmiseks jagab näpunäiteid Liilia Tiks.

Hoiame toitu: köögiviljakotlet kalasalatiga

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Seisma jäänud köögiviljadest ja kalast kotlettide ning kalasalati tegemist õpetab kohvik Sesoon peakokk Maia Smõslova.

Hoiame toitu: grillitud köögiviljad ja köögivilja latte

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Oma retsepti kuusekasvudega vürtsitatud grillitud köögiviljade valmistamiseks ja nende järgmisel päeval omakorda latte'ks muutmiseks jagab Novaatori lugeja Erlis.

Hoiame toitu: kanakoiva uus elu

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui eelmisest õhtust on jäänud järele kanakoib ja veidi keedetud riisi, võib saada nendest vägagi maitsva toidu. Oma retsepti tutvustab Marilyn Uleksin.

Hoiame toitu: hommikupudru uus etteaste

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui möödunud päevast jääb putru üle, ei maksa seda ilmtingimata prügikasti visata. Nippi hommikupudru värskendamiseks jagab Helen Verev.

Hoiame toitu: spagetipesad

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti külmkappi seisma jäänud kana või spagettide päästmiseks jagab Alice Aasmäe-Kahar.

Hoiame toitu: saiavorm

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Retsepti seismajäänud saiast-sepikust vabanemiseks jagavad Otto Samuel ja Aksel Kahar.

Hoiame toitu: suvikõrvitsa laevukesed

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Lihtsat retsepti seisma jäänud suvikõrvitsatest maitsva suupiste tegemiseks jagab Merli Antsmaa.

Hoiame toitu: makaronivorm

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Nippi eelmise päeva makaronidest vabanemiseks jagab Mariliis Teigar.

Hoiame toitu: banaani-mustika skyr

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Retsepti end kurvana tundva banaani ja eelmisest aastast sügavkülma jäänud mustikate päästmiseks jagab Kati Rosenberg.

Hoiame toitu: grill-liha kaste

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Eelmisel päeva grillimisest järele jäänud liha leidis uue kuue kastme sees. Lisaks õnnestus Nelel ära kasutada paar üksikut külmkapis leidunud seent ja poolik sibul.

Hoiame toitu: Peeter Piheli krõbedad risotopallid külmiku karriga

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti eelmise päeva risoto värskendamiseks jagab Fotografiska Tallinn tippkokk Peeter Pihel.

Hoiame toitu: läätse-hakklihapada

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui läätsi üle jääb või hakkab hakkliha käest minema, pole tarvis neid ilmtingimata ära visata. Retsepti läätse-hakklihapaja valmistamiseks jagab Eveli Loorents.

Hoiame toitu: avokaado-banaani kreem

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti üleküpsenud banaanide ja avokaade päästmiseks jagab Kadi Kivirand.

Hoiame toitu: tatrakotletid

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Tatart pole kunagi liiga palju. Kui putru enam süüa ei jaksa, saab selle hõlpsalt kotletideks muuta. Oma retsepti jagab Merlyn Sirelbu.

Hoiame toitu: porgandikook

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui puuviljad hakkavad käest ära minema ja ka võid on eelnevatest toidukordadest üle jäänud, ei pea neid ilmtingimata ära viskama. Porgandikoogi retsepti jagavad Valgamaa Kutseõppekeskuse esimese kursuse kokaõpilased koos juhendaja Kadri Vallimäe-Pähkiga.

Hoiame toitu: peedisupp rukki-lihapallidega

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui hästi tahta ja kasutada oma kujutlusvõimet, ei pea ära viskama isegi toidujääke ega köögiviljakoori. Valgamaa Kutseõppekeskuse esimese kursuse kokaõpilased esitlevad koos juhendaja Kadri Vallimäe-Pähkiga maitsvat peedisuppi koos rukki-lihapallidega

Hoime toitu: banaanileib

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Üleküpsenud banaane ja kuupäeva ületanud annab päästa. Oma banaanileiva retsepti jagab Kristo Elias

Hoiame toitu: ahjus küpsetatud tatar köögiviljade ja lemmikkalaga

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Järgi jäänud tatart annab järgmisel päeval hõlpsalt teisele ringile saata. Oma retsepti jagab Sander Loite.

Hoiame toitu: banaani-pannkoogid

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti täpilistest banaanidest vabanemiseks jagab Katarina Papp.

Hoiame toitu: lõhekauss

01.04.21 KESKKONNAKUU ... Kui lõhet jääb üle ja see vaikselt käest minema hakkab, pole põhjust veel paanikasse sattuda. Oma retsepti jagab Katariina Kärmas.

Kust sa tead: kuidas toimivad vaktsiinid?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar, kuidas toimivad vaktsiinid?

Kust sa tead: miks tuleks vaktsineerida enamik elanikkonnast?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Eesti Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs, miks on oluline vaktsineerida enamik elanikkonnast.

Kust sa tead: mis on karjaimmuunsus?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner, mis on karjaimmuunsus.

Kust sa tead: mis on loomulik immuunsus?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner, mis on loomulik immuunsus.

Kust sa tead: kaua antikehad kestavad?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson, mis on antikehad ja kuidas need toimivad.

Kust sa tead: mille vastu on vaktsiinid aidanud?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus annab perearst ja Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda ülevaate, mille vastu on vaktsiinid inimkonda aidanud.

Kust sa tead: kas ohutum on haigus või vaktsiin?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab perearst ja Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda, kas ohutum on haiguse läbipõdemine või vaktsineerimine.

Kust sa tead: kui palju vaktsiin kaitseb?

22.03.21 KUST SA TEAD? ... Algatus "Kust sa tead?" keskendub sel aastal koroonaviirusele ja vaktsineerimisele. Lühiloengus selgitab Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar, kui palju vaktsiin nakatumise eest inimesi kaitseb.

Lugeja küsib

Sul on põletav teadust puudutav küsimus või on sul ettepanek mõne teema sügavamaks kajastamiseks? Klõpsa selle edastamiseks allolevale nupule.

teadusuudiste kokkuvõte

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: