Puu- ja köögivili teevad õnnelikuks ({{commentsTotal}})

Foto: robin1966/Creative Commons

Puu- ja köögivilju on ammu tervislikuks toiduks peetud, kuid Briti teadlaste uuringust selgub, et need toiduained tugevdavad peale füüsilise tervise ka vaimset heaolu ehk õnnelikkuse tunnet.

Neel Ocean ja Peter Howley Leedsi Ülikoolist ning Jonathan Ensor Yorki Ülikoolist analüüsisid enam kui 40 000 ühendkuningriiklase kohta kogutud andmeid.

Andmeist ilmnes selge seos inimese tarbitud puu- ja köögiviljakoguse ning tema vaimse heaolu alase enesehinnangu vahel.

Seos jäi püsima ka juhul, kui teadlased võtsid arvesse muudegi tegurite nagu vanuse, hariduse, sissetuleku ja tervise võimalikku mõju vaimsele heaolule.

Ei saa siiski päriselt välistada, et juba olemasolev vaimne heaolu ajendab inimest rohkem puu- ja juurvilju sööma. Välistamiseks on vaja teha lisauuringuid.

Praegusest uuringust kirjutavad Ocean, Howley ja Ensor aga ajakirjas Social Science & Medicine.

Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: