Puu- ja köögivili teevad õnnelikuks
Puu- ja köögivilju on ammu tervislikuks toiduks peetud, kuid Briti teadlaste uuringust selgub, et need toiduained tugevdavad peale füüsilise tervise ka vaimset heaolu ehk õnnelikkuse tunnet.
Neel Ocean ja Peter Howley Leedsi Ülikoolist ning Jonathan Ensor Yorki Ülikoolist analüüsisid enam kui 40 000 ühendkuningriiklase kohta kogutud andmeid.
Andmeist ilmnes selge seos inimese tarbitud puu- ja köögiviljakoguse ning tema vaimse heaolu alase enesehinnangu vahel.
Seos jäi püsima ka juhul, kui teadlased võtsid arvesse muudegi tegurite nagu vanuse, hariduse, sissetuleku ja tervise võimalikku mõju vaimsele heaolule.
Ei saa siiski päriselt välistada, et juba olemasolev vaimne heaolu ajendab inimest rohkem puu- ja juurvilju sööma. Välistamiseks on vaja teha lisauuringuid.
Praegusest uuringust kirjutavad Ocean, Howley ja Ensor aga ajakirjas Social Science & Medicine.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa