Inimkonna tervislikuks toitumiseks napib puu- ja köögivilju
Toitumisspetsialistid soovitavad, et toitumaks tervislikult, tuleb süüa palju puu- ja köögivilju. Ka keskkonnakaitsjad on hakanud rääkima, et inimkond peaks vähem liha tarbima.
Nüüd on rühm Kanada teadlasi teinud uuringu, mille põhjal väidab, et maailma praegune põllumajandusliku tootmise struktuur ei suuda kuidagi tagada nende heade soovituste täitmist. See, mida toodetakse, ei ole see, mida inimkond vajab.
Guelphi Ülikooli toiduteadlane Evan Fraser ja ta kolleegid võtsid aluseks Harvardi Ülikoolis välja töötatud tervisliku toitumise soovitused, mille järgi peaksid inimese toidust poole moodustama puu- ja köögiviljad, veerandi täisteraviljatooted ning ülejäänu jagunema valgu- ja rasvarikaste toitude ning piimatoodete vahel.
Siis arvutasid Fraser ja ta kaaslased välja, kui palju on maailmas tarvis põllu- ja karjamaad, et sellise skeemi järgi saaks toituda need kümme miljardit inimest, kes sajandi keskpaigas arvatavasti meie planeeti asustavad.
Tuli välja, et praeguse maakasutusjaotuse jätkudes toodetaks maailmas rohkem teravilja, kui inimestel tegelikult vaja oleks, samuti toodetaks ülemäärases koguses rasvarikkaid toite ja suhkrut, kuid puu- ja köögivilju kasvatataks seevastu mitu korda vähem kui soovituste järgi peaks, ja ka valgurikkaid toite toodetaks liiga vähe.
Samas kirjutavad Fraser ja kaasautorid ajakirjas PLOS ONE, et kui tootmine siiski toitumissoovituste järgi ümber korraldada, siis võiks haritud maad olla maailmas 50 miljonit hektarit vähem, sest puu- ja juurviljakasvatuseks kulub vähem maad kui teravilja ning suhkru- ja õlitaimede kasvatamiseks.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa