Puu- ja köögivilja tasub süüa kümme portsjonit päevas
Kui küsimus on selles, mida järgmiseks põske pista, siis tervislik valik oleks kindlasti puu- või köögivili. Nüüd tuleb välja, et seda valikut sobiks teha isegi kaks korda sagedamini, kui meist on mõned seni piisavaks pidanud.
Dagfinn Aun Inglismaalt Imperial College'ist uuris koos kolleegidega uuesti põhjalikult läbi 95 varem ilmunud teaduslikku uurimust toitumise ja tervise vaheliste seoste kohta ning tuli nüüd ajakirjas International Journal of Epidemiology välja soovitusega, et optimaalne puu- ja köögivilja kogus, mille inimene päevas ära võiks süüa, et hoida võimalikult väike infarkti- või vähioht, võiks olla kümme portsjonit, kui arvestada ühe portsjoni mahuks 80 grammi.
Ühe portsjoni võiks seejuures moodustada näiteks ühest õunast või kahest mandariinist või kolmest kuhjaga supilusikatäiest hernestest.
Inglismaal endal on praegu ametlik soovitus tarbida päevas viis portsjonit puu- ja köögivilja. Teistes riikides on ametlik soovitus ka muusugune, näiteks Ameerika Ühendriikides 8 – 10 portsjonit. Eesti tervisearengu instituut soovitab süüa puu- ja köögivilju päevas vähemalt viis 100-grammist portsjonit.
Auni ja kolleegide analüüs tuvastas, et päevas kümne portsjoni puu- ja köögivilja sööjatel oli suremise risk ligi kolmandiku võrra madalam kui neil, kes ei söönud puu- ja köögivilja üldse. Neil, kes praegu veel üle viie portsjoni päevas süüa ei suuda, soovitab Oun siiski meeleheitest hoiduda, sest viis on ikkagi parem kui mitte midagi, aga tähtis on mõista, et kümme on veel parem.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa