Teadlane: jõululõhna ja -maitse taga on vürtsides peituvad heaoluained
Tallinna Tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi doktorant, nooremteadur Lachinkhanim Huseynli märgib, et üht kindlat jõululõhna ei ole olemas – on kooslus erinevatest maitsetest ja lõhnadest. Niisiis vaatleb ta, milliste lõhnade abil saab "ehtsa jõulutunde" tekitada.
Kas olete kunagi märganud, kuidas kaneeli lõhn, või piparkookide, röstitud kastanite ja värskelt küpsetatud küpsiste maitse tekitab sooja ja nostalgilise tunde? Meie aju on loomupäraselt häälestatud siduma maitseid ja lõhnu mälestustega ning jõulud kipuvad neid seoseid eriti tugevalt äratama. Veidi teadust appi võttes saame lahti mõtestada armastatud pühademaitsete saladused.
Huvitaval kombel ei ole olemas ühtset "jõulumaitset". Selle asemel määratleb seda kogemust erinevate maitsete ja lõhnade – magusate, vürtsikate, tsitruseliste ja soojade – kombinatsioon. Koos tekitavad need maitsed hubasuse tunde. Eriti tugev on aju võime seostada lõhnu mälestustega. Üks amps piparkooki võib koheselt tekitada üksikasjalikud mälupildid lapsepõlvehommikutest.
Võtame näiteks kaneeli. Selle tekitatud pühademeeleolu tuleneb ühendist nimega kaneelaldehüüd, mis soodustab vereringet ja tekitab sõna otseses mõttes sooja tunde. Nelk, mille tugeva vürtsika aroomi eest vastutab eugenool, on tuntud rahustava mõju poolest, samas kui muskaatpähkli müristitsiin lisab mahedat magusust ja pähklisust, mis mõjuvad lohutavalt.
Apelsinid, mis on nüüd jõulude lahutamatu osa, olid kunagi luksuslikud talvised maiused. Teaduslikult öeldes ei paranda nende koores leiduv limoneen ainult maitseomadusi, tasakaalustades magusust, vaid parandab ka meeleolu. Seetõttu kasutatakse tsitruselõhnu laialdaselt aroomiteraapias, et tekitada rõõmu- ja rahutunnet.
Vanilli magus ja kreemine aroom võib samuti meeleolu tõsta tänu selle peamisele ühendile, vanilliinile, mis stimuleerib haistmisteid ja tekitab mugavustunde, aidates kaasa dopamiini, aju "heaoluhormooni", vabanemisele.
Samamoodi sisaldab tume šokolaad bioaktiivseid ühendeid, nagu teobromiini ja fenüületüülamiini. Teobromiin toimib kerge stimulandina, mis võib parandada meeleolu ja energiat, samas kui fenüületüülamiin jäljendab aju loomulikke õnnekemikaale.
Vürtsid nagu kardemon ja ingver on samuti meeleolu parandajad. Kardemon sisaldab tsineooli, mille ürdine aroom aitab vähendada stressihormooni ehk kortisooli, samas kui ingveri gingeroolil on põletikuvastased omadused, mis soodustavad nii füüsilist kui ka emotsionaalset heaolu.
Kuidas jõuluajal söögiisu vähendada?
Pühaderoogade ahvatlustele on raske vastu panna, sest praeliha rikkalik lõhn või magus-vürtsikad magustoidumaitsed stimuleerivad meeli ja söögiisu, tekitades soovi veel "ühe ampsu" järele. Teisalt võivad teatud maitsed aidata ka isu kontrolli all hoida.
Kui soovid söögiisu vähendada, võib appi tulla kibedus. Kibedad ühendid, nagu epikatehhiin, mida leidub rohelises tees ja tumedas šokolaadis, ja tsitrusekoortes leiduv naringiin suurendavad täiskõhutunnet, stimuleerides soolehormoone, mis annavad kehale märku küllastusest. Väike salat rukolaga või tsitruselõhnaline tee enne pearooga võib aidata liialdamist vältida.
Teised söögiisu vähendavad valikud hõlmavad kergemaid taimeteesid, milles on piparmünti või apteegitilli, mis on tuntud n-ö isude rahustajatena. Pühadeklassikana tuntud vürtsid nagu kaneel ja nelk tasakaalustavad ka veresuhkru taset, vähendades keset einet tekkivaid tunge.
Proovi lisada magustoitudesse kibemagusat – näiteks tumedat šokolaadi, apelsini trühvleid või vürtsikat greibisorbetti.
Jõulumaitsete võlu ei seisne ainult üksikutes koostisosades, vaid nende tasakaalus. Nende maitsete teaduslik mõistmine muudab kogemuse veelgi rikkamaks, muutes pühaderoad tõeliselt unustamatuks.