Joogieelistus ei ole maitseasi
Miks inimene joob, mida joob? Tuleb välja, et mitte üldse maitse pärast – kui näiteks viin purju ei teeks, ei läheks paljudel arvatavasti tilkagi alla.
Marilyn Cornelis Ameerika Ühendriikide Northwesterni Ülikoolist ja ta kolleegid otsisid inimeste genoomist eripärasid, mis seonduksid inimese joogieelistustega, lootes, et tulemused aitavad leida meetmeid, kuidas inimeste joogiharjumusi nügida ja rahvatervist edendada.
Oma üllatuseks avastasid nad, et kibedamaitseliste jookide nagu kohvi või õlle sõbrad ei eristu mitte maitsemeelega seotud geenide poolest, vaid hoopis nende geenide poolest, mis on seotud jookide psühhoaktiivse toimega.
Ehk et juba geenitasemel on näha, et inimesed tarbivad kohvi või alkoholi eelkõige selleks, et saada teatud enesetunnet, mitte aga selleks, et joogi maitset nautida.
Cornelis ja kaasautorid kirjutavad tulemustest ajakirjas Human Molecular Genetics.
Teadusuudised on Vikerraadios eetris esmaspäevast laupäevani kell 8.25.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa