Roheline tee võib alandada kõhunäärmevähi riski

Roheline tee ja selle ekstraktid võivad alandada vähi riski või aeglustada vähirakkude kasvu.
Ajakirjas Metabolomics avaldati hiljuti töö, milles esitati rohelise tee toime mehhanism, mis võib avada uusi võimalusi vähivastases võitluses. Nimelt muutis rohelise tee bioaktiivne komponent katehhiin EGCG kõhunäärmevähi rakkude ainevahetust, surudes maha vähiga seotud ensüümi (LDHA) avaldumist. Muutes vähirakkude metabolismi, saab mõjutada ka kasvaja arengut.
Los Angelese biomeditsiini instituudi teadlaste poolt läbiviidud uuringud näitasid, et EGCG sekkus raku metaboolse võrgustiku tasakaalu, surudes maha ensüümi LDHA aktiivsust ja alandades vähiriski. Tegemist on vähirakkude ainevahetuse seisukohalt kriitilise tähtsusega ensüümiga.
Leitud mehhanism on uudne ning seda loodetakse rakendada nii vähi arengu kiiruse muutmiseks kui ka haiguse ennetamiseks.
Loe lisa:
Green tea could reduce pancreatic cancer risk: Study explains how (Science Daily)
Toimetaja: Katrin Sak
Allikas: Science Daily