Punase lihaga liialdamine võib seostuda rinnavähi tekkega ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Liialdamine punase lihaga tõstab vähi tekkeriski
Liialdamine punase lihaga tõstab vähi tekkeriski Autor/allikas: Wikimedia Commons

Vastavalt Ameerika uurijatele võib rohke punase liha söömine varajases täiskasvanueas suurendada rinnavähi riski.

Punase liha asendamine ubade, herneste, läätsede, kanaliha, pähklite ja kalaga võib haiguse tekkeohtu noortel naistel mõnevõrra alandada.

Uuringu tulemused saadi 89 000 24-43 aasta vanuse naise andmete käsitlusel. Töös analüüsiti peaaegu 3000 rinnavähipatsiendi toitumust. Uuringu tulemused ilmusid ajakirjas British Medical Journal.

Teadaolevad võimalused rinnavähi riski alandamiseks hõlmavad tervisliku kehakaalu hoidmist, alkoholi vältimist ja füüsiliselt aktiivset elustiili.

Ameerika vähiühing soovitab töödeldud ja punase liha tarbimist piirata.
Eelnevad tööd on näidanud seoseid punase ja töödeldud liha rohke söömise ning soolevähiriski tõusu vahel.

Loe lisa:
BBC NRed meat linked to breast cancer (ews Health)

Toimetaja: Katrin Sak

Allikas: BBC News Health

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: