Toidulisa-fosfaadid võivad vähendada kehalist aktiivsust
Inimesed liiguvad tänapäeval üha vähem. Põhjus ei ole mitte ainult nutitelefonide levikus, sest nutitelefonist saab ka ringi liikudes näiteks klappide kaudu Vikerraadiot kuulata.
Ameerika teadlased väidavad, et üheks väheliikuvuse põhjuseks võivad olla toidulisandina tarvitatavad fosfaadid.
Fosfaate lisatakse niinimetatud E-ainetena mitmesugustesse karastusjookidesse, lihatoodetesse ja muudesse töödeldud toiduainetesse, et need kauem säiliksid ja paremini maitseksid.
Wanpen Vongpatanasin Texase Ülikoolist ja ta kolleegid tegid katseid nii hiirte kui ka inimestega. Hiired jagati kahte rühma, kes said täpselt ühesugust toitu, kuid ühed neist said toiduga enam kui kolm korda rohkem fosfaate kui teised.
Kolm kuud hiljem veetsid rohkem fosfaate saanud hiired jooksurattal vähem aega kui teised hiired, aga kui siiski jooksid, siis tarbis nende keha vähem hapnikku. Samuti vähenes fosfaadirohkelt toidetud hiirtel rasvapõletusvõime ning muutus 5000 rasvhapete lagundamise ja raku ainevahetusega seotud geeni avaldumisaktiivsus.
Ka inimkatsetes tuli välja rohke fosfaaditarbimise ja vähenenud kehalise aktiivsuse seos. Teadlased kogusid sammulugejate abil 1600 inimese liikumisandmeid ja mõõtsid fosfaatide sisaldust katseisikute veres. Ilmnes, et mida rohkem oli inimesel veres fosfaate, seda vähem aega ta liikus ja seda kauem istus.
Varasemates uuringutes on tuvastatud fosfaadirohke toidu seos südame-vereskoonkonna haigustega. Oma praegusest uuringust kirjutavad autorid aga ajakirjas Circulation.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa