Linnuliha pesemine külvab baktereid
Peaaegu iga kokaraamat soovitab toorest kana enne selle küpsetamist põhjalikult loputada. Teadlaste rõhutavad aga, et sellel on loodetavale vastupidine mõju. Bakteritest lahti saamise asemel aitab see neid hoopis köögis levitada ning kasvatab sellega näiteks salmonelloosi ja gastroenteriiti haigestumise riski.
Loomalt inimestele levivate haigusetekitajate põhjustatud haigustest on Eestis esikohal salmonelloos ja kampülobakterenteriit. Kuigi näiteks salmonelloosi puhul peetakse traditsiooniliselt nakkusallikaks mune ja linnuliha, siis enamasti on selle taga hoopis bakteritega saastunud köögiviljad. Koduköögis aitavad inimesed tihti ise liha pesemisega salmonelloosi ja kampülobakterit levitada.
Näiteks hiljuti Ühendkuningriigis läbiviidud uuringu kohaselt pesevad kana enne küpsetamist üle 40 protsendi küsitletutest, USA-s teeb sama üheksa inimest kümnest. Enamasti viidati teguviisi põhjendamise juures vajadust seda mullast ning bakteritest puhastada või märkisid, et nad teevad seda harjumusest. Uuringute läbiviijad märgivad aga, et liha piisava kuumutamisega hukkuvad bakterid niigi. Samuti rõhutavad nad, et toore lihaga kokku puutunud pindu tuleks põhjalikult pesta.
Uuringust selgub lisaks, et enamik inimesi pole kampülobakteri olemasolust üleüldse teadlikud – haigusetekitajast oli kuulnud vaid iga kolmas. Salmonella ja kolibakterist oli aga kuulnud üheksa inimest kümnest.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa