Tuunikala saab lihtsasti elavhõbedast puhtamaks
Kala on paljude lemmikpala. Aga murelikuks teeb see, et kala sees, eriti suuremat sorti kala sees võib leiduda liiga palju elavhõbedat, seda mürgist raskmetalli.
Rootsi toiduteadlased on nüüd leidnud lihtsa võtte, kuidas tuunikala elavhõbedasisaldust tublisti vähendada. Soojades meredes elutsev tuunikala on üks nendest kaladest, kes sisaldab kõige rohkem elavhõbedat.
Przemysław Strachowski Göteborgist Chalmersi Tehnikaülikoolist ja tema kolleegid kirjutavad ajakirjas Global Challenges, et nad lisasid tavalisele poest ostetud konservist võetud tuunikalale aminohapet tsüsteiini.
Laborikatseis selgus, et tsüsteiinilahuses hoitud tuunikalast tuli välja 25 kuni 35 protsenti selles olnud elavhõbedast. Mida suurem kalatüki pind lahusega kokku puutus, seda rohkem tuli elavhõbedat välja.
Teadlased valisid just tsüsteiini toimeaineks seepärast, et on teada, et ta seob endaga elavhõbedat. Just sel põhjusel koguneb elavhõbedat mereveest kaladesse, ta jääb kalades leiduva tsüsteiini külge.
Pärast kalatüki tsüsteiinilahuses loputamist jääb kalast väljunud elavhõbe lahusesse, mistõttu seda lahust pigem juua ei maksa.
Teadlaste sõnul võiks nende leitud meetodit kasutada toiduainetööstus ning lisada tsüsteiini kohe algusest peale koos kalaga konservikarpi. Siis käiks kala elavhõbedast puhastumine juba sel ajal kui konserv poeriiulil seisab.
Katse näitas, et kahe nädalaga eraldus kalast kogu elavhõbe, mis sel moel eralduda sai. Kala välimuses ega lõhnas märgatavaid muutusi ei täheldatud.
Uuringu autorid sedastavad, et tuunikalas sisalduva elavhõbeda vältimiseks on tänu nende tööle nüüd olemas veel üks lihtne meetod peale lihtlabase tuunikala söömisest hoidumise.