Iidse Pompei elanikud sõid kaelkirjakuliha ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Iidse Pompei elanikud sõid kaelkirjakuliha
Iidse Pompei elanikud sõid kaelkirjakuliha Autor/allikas: Wikimedia Commons
Võõramaised vürtsid ja haruldaste loomade liha jõudis ka vaesemate roomlaste toidulauale.

Kooli ajalootunnist võib olla meeles, et Vana-Rooma kõrgklass sõi flamingoliha ja muid peeneid hõrgutisi, kuid kehvikud pidi leppima lihtsate toitudega. Tegelikkus võis olla palju mõnusam - Pompeis elanud vaesem rahvas maiustas koguni kaelkirjakulihaga. Sellisele järeldusele jõudsid USA Cincinnati ülikooli arheoloogid.

Steven Ellise uurimisrühm on Vesuuvi tuha alla mattunud linnas väljakaevamisi teinud üle kümne aasta. Põhjalikud välitööd keskenduvad kahele kvartalile, kus elasid kehvemal järjel inimesed. Kunagise Porta di Stabia värava läheduses on välja kaevatud hulk hooneid, mille seas on paarkümmend peamiselt toidukraamiga kaubelnud poodi. Varem on Cincinnati ülikooli arheoloogid põhjalikult analüüsinud  Pompei elanike prügimajandust. 

Veevärgitorustiku ja lampkastide sisu analüüs lubab heita üsna täpse pildi meie ajaarvamise 79. aastal hävinud linna elanike toitumisharjumustele. Ellis esitles uurimistulemusi Ameerika arheoloogiainstituudi ja Ameerika filoloogia assotsiatsiooni ühisel aastakoosolekul. Uurija sõnul leidus torustikes ja latriinides hulgaliselt valmistoidu jäänuseid.

Selle põhjal on võimalik aru saada, millised toiduained olid kõige menukamad ja tõenäoliselt ka kõige odavamad. Pea kõikides hoonetes oli jälgi teraviljast, puuviljadest, pähklitest, oliividest ja läätsedest. Lisaks tarvitasid pompeilased suurtes kogustes kanamune ja kohalikku kala. 

Kallimast ja haruldasemast kaubast sattus vaesemate roomlaste toidulauale kõige sagedamini liha ja Hispaaniast toodud soolakala. Üllatavalt palju leidus ka lõuna poolt toodud koorikloomade jäänuseid ning ühest tõenäoliselt toidukohaks ehitatud hoonest leiti koguni kaelkirjaku tükkideks raiutud jalaliiges. Selle liigi jäänuseid pole Rooma-aegsest Itaaliast varem leitud.

Ellise kinnitusel näitab keskpärase toidukoha köögijäätmete hunnikust kaelkirjakujala leidmine seda, et ka vaesema rahva toidulaud oli rikkalik ja eksootiliste loomadega kaubitsemine väga levinud. Lisaks leidsid keemikud jäätmehunnikutest jälgi vürtsidest, millest osad pärinesid koguni Indoneesiast. Seega ei pruugi meie ettekujutus kehvemate roomlaste kidurast toidulauast paika pidada. Vähemalt Pompeis sõid kõik inimesed üsna hästi.

Toimetaja: Piret Pappel

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: