Lutipudelist võib jõuda imikuni miljoneid mikroplasti osakesi ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Imikud
Imikud Autor/allikas: Jens Johnsson/Unspalsh

Laste lutipudelid, mis sisaldavad polüpropüleeni, võivad eraldada mikroplasti, selgus ajakirjas Nature Food avaldatud uuringust. Seejuures on vaja põhjalikumalt uurida, milline mõju võib olla mikroplastil inimese tervisele.

Polüpropüleen on levinud plastmassi tüüp, millest valmistatakse näiteks toidukarpe. Jung Jung Wang ja tema kolleegid uurisid mikroplasti eraldamist kümmet tüüpi lutipudelite peal. Teadlased uurisid just neid lutipudeleid, mis on levinud internetikaubanduse turul. Uuritud lutipudelid moodustavad umbes 69 protsenti turul olevatest pudelitest.

Uuritavad lutipudelid olid kas tehtud polüpropüleenist või sisaldasid need osi, mis on sellest materjalist tehtud. Kõigepealt steriliseerisid ja puhastasid teadlased lutipudeleid, seejärel nad kuivatasid neid ning panid pudelid 70 °C vette. Just nii soojast veest soovitab Maailma Terviseorganisatsioon imikutele piimasegu valmistada.

Autorid leidsid, et ühest pudelist eraldus 1,3–16,2 miljonit mikroplasti osakest. Pudelitest jätkus mikroplastiku eraldumine 21-päevase testimise perioodi vältel. Mikroplasti eraldumine olenes erinevatest teguritest, näiteks vee temperatuurist, mille sees pudel testimise ajal oli.

Autorid kasutasid neid andmeid, et mudeldada võimalikku mikroplasti mõju imikutele. Uurijate hinnangu kohaselt puutub imik kokku 1,6 miljoni mikroplasti osakesega päevas esimese 12 elukuu vältel, kui kasutatakse just polüpropüleeni põhist lutipudelit.

Veel selgus uuringust, et vähem puutuvad mikroplastiga kokku just Aafrikast ja Aasiast pärit imikud, kuid rohkem Okeaanias, Põhja-Ameerikas ja Euroopas elavad imikud. Neis piirkondades, kus imikud puutuvad mikroplastiga vähem kokku, toidetakse noori ilmakodanikke ka rohkem rinnapiimaga.

Autorid järeldavad, et imikud võivad mikroplastiga rohkem kokku puutuda, kui seni arvatud. Siiski vajab veel täpsemat uurimist, milline on mikro- ja nanoplasti mõju inimese tervisele.

Autorid kirjutavad uuringu tulemustest ajakirjas Nature Food.

Toimetaja: Indrek Ojamets

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: