Teed või kohvi? Geenid mõjutavad joogieelistust

Võite vabalt valida tee või kohvi, aga mõnes mõttes teevad valiku teie eest ära teie geenid. Mängus on ka tundlikkus mõru maitse suhtes.
On juba varem välja selgitatud, et inimene tajub mõrusid maitseid tugevamate või nõrgematena, olenevalt sellest, milline maitseretseptori geenivariant tal juhtub olema.
Mõru maitset leidub aga nii tees kui ka kohvis. Üheks selle maitse tekitajaks on kofeiin, mida mõlemas joogis leidub.
Nüüd on Daniel Hwang Austraaliast Queenslandi Ülikoolist ja ta kolleegid uurinud enam kui 400 000 inimese kohta kogutud andmeid, otsides seoseid nende maitseretseptorigeenide ning tee- või kohvieelistuse vahel.
Selgus, et neil, kellel on niisugune geenivariant, mis teeb kofeiini maitse taju erksamaks, on teistega võrreldes 20 protsenti suurem tõenäosus kuuluda kõige suuremate kohvisõprade sekka, kes joovad kohvi suures koguses, kuid teed mitte nii väga.
Põhjus võib Hwangi ja tema kaasautorite arvates olla selles, et kofeiini maitset paremini tajudes on kergem langeda selle aine ergutavast toimest sõltuvusse, ja kohvis on kofeiini teatavasti rohkem kui tees.
Teisest küljest, neil inimestel, kelle geenid soodustavad tundlikkust teiste mõruainete, hiniini ja propüültiouratsiili suhtes, on tugeva tee-eelistuse tõenäosus kõrgenenud vastavalt neli ja üheksa protsenti.
Nii et vaadake, mis jook on teil tassis, ja saate ehk järeldada midagi ka oma geenide kohta, mingi tõenäosusega.
Uuringu tulemused on avaldatud ajakirjas Scientific Reports.
Toimetaja: Marju Himma