Mahetoit köidab juba rüblikuid
Toidu päritolu teades eelistavad lapsed looduslikku toitu töödeldud toidule. Seda nii maitse, ohutuse kui ka isutavuse poolest.
Täiskasvanute huvi naturaalse toidu vastu enam teaduslikku tõestust ei vaja. Küll aga tuli teadlastele üllatusena, et sama eelistust väljendavad juba lapsedki.
Edinburghi Ülikooli teadur Matti Wilks ja kolleegid keskendusid oma värskes teadustöös täiskasvanute kõrval ka lasteaia- ja algklassilastele. Nad pakkusid ligi 400 Ameerika Ühendiriikidest pärit uuritavale õunu ja apelsinimahla, ning rääkisid neile iga pakutud toidu päritolust.
Ühes uuringus näitasid nad 137 kooliealisele lapsele kolme erinevat õuna. Lastele öeldi, et üks õun kasvas talu õunaaias, teine valmistati laboris ja kolmas nopiti laboris kasvanud puult.
Seejärel koostasid uurijad küsimustiku ja statistilise mudeliga ülevaate laste õunaeelistustest. Neid huvitas, kui maitsva ja ohutuna lapsed iga õuna tajusid ning kuivõrd nad iga õuna süüa soovisid. Võrdluseks kordasid teadlased sama katset ka rühma täiskasvanutega.
Nii lapsed kui ka täiskasvanud eelistasid rohkem õunu, mida nad arvasid pärinevat talust. Laborist tulnud õunad isutasid neid vähem.
Lapsed põhjendasid, et eelistasid taluõuna seepärast, et see on värske ja kasvas õues päikesevalguse käes. Täiskasvanud aga viitasid sageli taluõuna naturaalsusele.
Teises uuringus näidati 85 koolieelikule ja 64 täiskasvanule nelja erinevat tüüpi apelsinimahla. Ühe kohta ütlesid uurijad, et see pressiti talus kohalikest viljadest, teise kohta infot ei antud. Kolmas mahl oli väidetavalt keemilistest ühenditest puhastatud, aga neljandale oli neid jutu järgi hoopis lisatud.
Selgus, et info mahla päritolu kohta mõjutas tugevalt inimeste hinnangut. Tajutud maitse, ohutuse ja isutavuse põhjal kaldusid uuritavad eelistama kõige looduslikumat mahla.
Töörühm kirjutab ajakirjas Developmental Psychology, et inimese vanus tema eelistust kuigi palju ei mõjuta. Täiskasvanute ja isegi viie- ja kümneaastaste vastused olid nimelt väga sarnased. See viitab, et usk naturaalse toidu headusesse võib olla inimesel välja kujunenud juba viie-aastaselt, kui mitte varem. Loomulik toit on niisiis loomulik valik.