Teie rakud on rasv, mida sööte
Sinu rakud on see, millist rasva sa sööd - nii võiks kokku võtta värske uuringu järelduse.
Houstonis asuva Texase ülikooli terviseteaduste keskuse teadlased uurisid, kuidas meie toidusedelis olevad rasvad mõjutavad seda, milliseks otsustavad kasvada meie kehas olevad tüvirakud. Selgus tõsiasi, et meie rakud teevad otsuse meie sissesöödava rasva alusel.
Tüvirakud on teatavasti algrakud, millest arenevad välja erinevat tüüpi rakud, olgu nendeks näiteks lihased või luukoe rakud.
Meie sissesöödav rasv muundatakse meie kehas lipiidideks, mis omakorda moodustavad elavate rakkude ümber olevad membraanid.
See, millist tüüpi rasva inimene tarbib, määrab selle, millist tüüpi rakkudeks tema kehas olevad tüvirakud arenevad. Näiteks sõltub tarbitud rasvast see, kas tüvirakk muutub luurakkudeks või rasvakoe rakkudeks, selgitas uuringu üks autoritest professor Ilya Levental.
Erinevat tüüpi rasvad – olgu selleks kolesterool, küllastumata rasvhapped või kalaõli – kinnituvad meie rakumembraanidele nii, et muudavad tugevalt nende funktsiooni. Ja nii kujunevadki rakud kas luukoeks või rasvkoeks.
Uuringu autorid testisidki seda, kas sidekoe rakud muutuvad rasva mõjul luurakkudeks või rasvarakkudeks.
Võiks ju küsida, mida tavainimene oma igapäevaelus selle teadmisega saab peale hakata? Kitsamalt öeldes annab see uuring teadusliku vastuse, miks näiteks kalarasva ja Omega-3 rasvhapete tarvitamine aitab ära hoida luuhõrenemist. Laiemas plaanis aga saavad inimesed teha oma toidusedelis erinevat tüüpi rasvade osas valikuid lähtuvalt oma terviseriskidest ja elustiilist, et elada kauem tervena.
Uuring ilmus ajakirjas Science Advanced.
Toimetaja: Marju Himma