Lihast loobumine ja kala eelistamine aitaks vett kokku hoida
Vett on maailmas ühest küljest väga palju, teisest küljest on vesi ikkagi piiratud loodusvara, mida tuleb kasutada säästlikult. Üks suur veetarbija on muide toidutööstus. Nüüd selgub, et kui inimesed võtaksid kuulda ametlikke toitumisnõuandeid, siis kuluks toidutööstuses vett märksa vähem.
Asi on selles, et taimse toidu tegemiseks kulub vett vähem kui kõikvõimalike vorstide, pasteetide ja muude liharoogade valmistamiseks, kuid inimesed kipuvad liha ja selle saadusi sööma rohkem kui praeguse arstiteadusliku arusaama järgi asjakohane oleks.
Itaalias Ispras tegutseva Euroopa Komisjoni teadusuuringute ühiskeskuse teadlased eesotsas Davy Vanhamiga arvutasid varem kogutud andmete põhjal välja, kui palju kulub vett, et toota kogu seda toitu ja kõiki neid alkohoolseid jooke, mida Briti, Prantsuse ja Saksa inimesed söövad ja joovad.
Seejärel arvutasid nad, kui palju kuluks vett juhul, kui kõik Briti, Prantsuse ja Saksa inimesed peaksid piinlikult täpselt kinni oma maades ametlikult välja kuulutatud toitumisalastest nõuannetest, mis üldiselt soovitavad tarbida rohkesti puu- ja köögivilja ning teraviljasaadusi.
Ilmnes, et toidu tootmisele kuluva vee tarve väheneks seepeale kõige vähem 11 protsenti, kõige rohkem aga lausa 55 protsenti, olenevalt sellest, millist haldusüksust vaadata. Vanham ja kolleegid vaatasid eraldi umbes 44 tuhandet Briti, Prantsuse ja Saksa haldusüksust.
Nad kirjutavad ajakirjas Nature Sustainability, et ametlike toitumissoovituste laialdasema järgimise nimel tasuks teha teavituskampaaniaid, aga kehtestada ka õigusnorme.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa