Toitumise tervislikkus sõltub aju ehitusest
Selleks, et suuta järjekindlamalt valida tervislikumat toitu, on sõna otseses mõttes abi aju ehitusest. Nii selgub Prantsuse, Ameerika, Kanada ja Šveitsi teadlaste uurimistööst, kes analüüsisid varem ilmunud uurimusi.
Liane Schmidt Prantsusmaalt Pea- ja Seljaaju Instituudist ja ta kolleegid kirjutavad ajakirjas Journal of Neuroscience, et eesajukoore struktuuri erinevused seonduvad inimese võimelisusega teha tervislikumaid toiduvalikuid, ja see kehtib nii meeste kui ka naiste puhul.
Tervislikust toiduvalikust sõltub pikemas plaanis paljuski inimese tervis ja heaolu. Kuid mõnikord läheb tarvis üsna tugevat enesekontrolli, et loobuda ahvatlevast toidupalast mõne teise, esmahinnangul vähem maitsva, kuid tervislikuma kasuks.
Inimeste enesekontrolli võime on erinev, ja varemgi on tuvastatud, et see erinevus võib kajastuda ka ajuaktiivsuse mustreis.
Ses uuringus otsustasid aga Schmidt ja kolleegid välja selgitada, kas enesekontrolli varieeruvuse taga võib olla ka püsivamaid ajuehituse erisusi. Nii nad siis otsisidki üles kolm varem natuke teistel eesmärkidel tehtud uuringut ja vaatasid, kas õnnestub neist neid seoseid leida. Õnnestuski.
Selgus, et mida paksemad on inimesel mõned eesajukoore piirkonnad, seda paremini suudab ta tehtud toiduvalikuotsustest kinni pidada.
Vähema enesekontrolliga inimestele annab aga lootust see, et nii nagu närvirakkude ühendused, võib ka aju suuremamastaabiline struktuur aja jooksul muutuda, kui häid harjumusi hoolega harjutada.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa