Kui tervist kahjustav on tegelikult jõuluaegne ülesöömine?

Jõululaud kodus, siis sõprade juures, töökaaslastega, vanaema juures... Verivorstid, sealiha, jõuluhani, kapsas, soolaheeringas, hapukurk ja suvel ise korjatud-soolatud seened – ei tahaks nagu ühestki loobuda. Tulemuseks on aga jõuluaegne ülesöömine ja enda kehale kahjutegemine.
ERRi teadusportaal esitas küsimuse kui tervist kahjustav on ikkagi jõuluaegne ülesöömine Tallinna tehnikaülikooli toiduteaduse õppetooli dotsendile Tagli Pitsile. Saime vastuseks, et kui terve inimene üks kord aastas kõvasti üle sööb, siis suure tõenäosusega see teda ei tapa. Tõsi, ülemäära täis söödud kõht teeb olemise ebamugavaks ning ei lase öösel uinuda. Küll aga võivad palju kurvemad tagajärjed olla alkoholi väga suure liigtarvitamise korral.
Jõuluaegse ülesöömise puhul ei ole paraku tegu lihtsalt ühe suure kõhutäiega. Neid kõhutäisi koguneb mitme päeva vältel mitmeid. Nii ulatub ülesöömise periood uue aastani välja kui isegi mitte veelgi pikemalt.
Tervele ja muidu mitmekülgselt ning tervislikult toituvale inimesele ei tee ühekordne ülesöömine Tagli Pitsi kinnitusel liiga. Kuidas on aga tervisehäiretega inimestega? Näiteks diabeedi või südamehaiguse all kannatajatega?
Diabeedihaigete puhul, usub Pitsi, ei tõusegi see päevakorda, sest enamasti teavad diabeedihaiged väga täpselt, kui palju ja mida nad tohivad süüa. Südamehaigete või mõne muu haiguse käes kannatavate inimeste puhul ei usu Pitsi samuti, et ühekordne ülesöömine võiks otsest ohtu kujustada, tervisele mõjub ennekõike pikaajaline valesti söömine. Kuid jällegi – alkoholiga liialdamine võib olla eluohtlik alati. Ja seda mitte ainult terviserikkega inimestele.
Kuidas siis ikkagi jõululauast-jõululauda käies liigsöömist vältida?
Tagli Pitsi pakub välja kolm lihtsat nõuannet:
* "Mida rohkem erinevaid asju pakutakse, seda rohkem inimesed söövad." See tähendab, et kui laual on korraga näiteks ainult seapraad või verivorstid, kuid mitte kõik need koos ning lisaks veel näiteks hani, heeringas, kala vmt, on inimestel vähem "ahvatlusi", mida maitsta ning nii jääb ka kõhupiinamine ära.
* Jõululauas ülesöömist aitab vältida see, kui igale inimesele serveeritakse kaunilt toit otse taldrikul. Nii on võimalik inimesel maitsta mitut erinevat asja, kuid piiratud koguses. Ehk lihtsalt öeldes puudub võimalus kõike natuke juurde võtta. ”Vabalt saadaval” võiksid olla vaid toorsalatid. Jutuajamise kõrval tasuks vältida pidevat näksimist. Ülesöömine tekib tihti mitme tunni vältel pidevalt manustatud toidust. Laual võiksidolla vaid suupisted, mis annavad vähem energiat – näiteks köögiviljakangid.
* Joogiks tasuks pakkuda morsi-mahla-karastusjookide asemel puhast vett ning kindlasti tuleks piiri pidada alkoholi tarvitamisega.
Kuna jõuludele järgneb uusaasta, kus kiputakse endale andma ekstreemseid lubadusi kehakaalu langetamise kohta, annab Tagli Pitsi juba ette soovituse: süüa tasub endiselt kõike, mõistlikus koguses ning oma toitumissedelis tasub pigem teha väikesi, kuid järgitavaid muudatusi.
Toimetaja: Marju Himma