Inimeste toidetud oravatel nõrgenes hammustusjõud
Inimestele meeldib mõnikord linnaloomi toita. Tihtilugu võib sellest loomadele ka omajagu kahju tulla.
Briti teadlased avastasid, et neil oravatel, keda inimesed tihti toidavad, võib lihasmass olla väiksem kui teistel oravatel ning kolju kuju on muutunud.
Philip Cox University College Londonist ja ta kolleegid kõrvutasid viie Ühendkuningriigi linnapiirkonna oravate anatoomilisi jooni enne ja pärast seda, kui inimesed neid massiliselt maapähklitega toitma hakkasid.
Ühendkuningriigi inimestel tekkis komme kohalikku päritolu punaoravaid toita, kui Ameerikast 19. sajandi lõpul sisse toodud halloravad olid pääsenud aegamööda domineerima ja punaoravad võeti kaitse alla.
Formby linnas Liverpooli lähedal Iiri mere rannikul võtsid nii looduskaitseorganisatsioonid kui ka paljud vabatahtlikud linnakodanikud punaoravate maapähklitega toitmise sedavõrd tõsiselt ette, et alates möödunud sajandi 90ndatest kuni selle sajandi teise aastakümneni moodustas inimeste antu oravate jaoks suurema osa toidust.
Lõpuks hakkasid imetajaeksperdid inimestele siiski südamele panema, et nii ulatuslikul toitmisel võib olla ka varjukülgi, näiteks võivad oravad halva ilma korral nälga jääda, kui inimesed toas püsivad.
Pehmed maapähklid asendati siis kõvema koorega sarapuupähklite ja seedermännipähklitega, mis on rohkem oravate loodusliku toidu moodi.
Cox ja ta kaaslased uurisid lähemalt oravate luid, mida oli aastate jooksul muuseumitesse kogutud. Nad uurisid 113 pealuud ja 387 lõualuud ning tegid mitu tähelepanekut.
Esiteks selgus, et rohkelt maapähkleid söönud Formby oravatel oli kolju lamedam võrreldes Šotimaa oravatega.
Teiseks olid neil mälumislihased kinnitunud lõualuu külge lõualiigesele lähemale kui teistel oravatel.
Teadlased tõdevad ajakirjas Royal Society Open Science, et mõlemad tunnused viitavad nõrgenenud ja vähem tõhusale hammustusvõimele.
Need kehaehituslikud muutused oleksid oravatele kindlasti kahjuks tulnud, kui inimtoitmine oleks millegipärast järsku lakanud ning toime oleks tulnud loodusliku kõvakoorelise pähklivalikuga.