Vasabi kaste muudab teravamaks nii toidu kui ka nuti

Jaapani köögist tuttaval vürtsikal maitseainel vasabil võib olla ootamatu kõrvaltoime.
Jaapani köögist tuttaval vürtsikal maitseainel vasabil võib olla ootamatu kõrvaltoime. Autor/allikas: Frank Farm/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Jaapani köögist tuttaval vürtsikal maitseainel vasabil võib olla ootamatu kõrvaltoime. Nimelt leidis rühm Jaapani teadlasi, et vasabi võib üle 60-aastastel inimestel parandada mineviku- ja töömälu.

Tuleb välja, et vasabiga vürtsitatud toitu süües saab vanemas eas vaimu erksama hoida. Seose taga on üks vasabi koostisosadest: 6-metüülsulfinüül heksüül isotiotsüanaat ehk 6-MSITC. Tegu on bioloogiliselt toimiva ainega, millel teadlased on varem täheldanud antioksüdandilist ja põletikuvastast mõju. Teisisõnu kaitseb see rakke ja aeglustab nende vananemist, vahendab ScienceAlert.

Mõni varasem uuring osutab, et 6-MSITC mõjub hästi ka vaimsele võimekusele. Samas pole võimaliku seose paikapidavust vanemaealiste puhul varem hinnatud. Samas ohustab just vanemaid inimesi kõige rohkem vaimse võimekuse langus ja just neil võivad tekkida sagedamini sellest tulenevad tervisemured, nagu nõdrameelsus.

Mälu ja mäleta

Uue töö autorite sõnul viitavad varasemad uuringud, et antioksüdandid ja põletikuvastased ained mõjutavad vanematel inimestel vaimse võimekuse taset. Sestap eeldasid nad, et ka vasabis peituv 6-MSITC aitab eakatel nuti teravama hoida.

Kontrollimaks, kas see nii on, tegi töörühm katse 72 inimesega, kel vanust üle 60 aasta. Katse ise kestis kolm kuud. Uuritavad jaotati selleks juhuslikult kahte rühma. Ühe rühma uurimisalused sõid iga päev väikeses koguses vasabiekstrakti sisaldava tableti, samas kui kontrollrühma inimesed sõid iga päev pilli, kus toimeainet tegelikult polnud.

Peale katset lasti uuritavatel teha vaimse võimekuse teste. Vasabiekstrakti söönud vanemaealised tulid märksa paremini toime episoodilist mälu nõudvate ülesannetega, kus neil tuli meenutada minevikusündmusi. Samuti läks neil kontrollrühmaga võrreldes paremini ülesannetes, mis eeldasid töömälu ehk info ajutist meelespidamist.

Sellega vasabi hea mõju siiski piirdus. Vürtsi söönud inimestel ei läinud tulemus paremaks ülesannetes, mis koormasid teisi vaimseid võimeid, nagu arutlusoskust ja tähelepanuvõimet. Ühtlasi ei töödelnud nad mõttes teavet teistest kiiremini. 

Töörühm oletab, et vasabi ja selles sisalduv 6-MSITC mõjutab ajus just hippokampust – see ajukoore osa mõjutab eeskätt inimese mälu. Autorite sõnul viitavad töö tulemused, et kui 12 nädalat järjest 6-MSITC tarvitada, parandab see tervetel vanematel inimestel just töö- ja episoodilist mälu.

Järgmiseks tahab töörühm vaadata üksikasjalikumalt, kuidas mõjutab vasabisöömine inimesi bioloogiliselt ja molekulaarsel tasandil. Praeguses uuringus ei mõõtnud nad, kui palju leidus uuritavate veres antioksüdante ega põletikuvastaseid biomarkereid. Sestap võib seni vaid oletada, kuidas või miks vasabi inimkeha protsesse mõjutab.

Ehkki uuringul on omad puudujäägid, tuleb korrelatsioon 6-MSITC-i tarvitamise ja parema mälu vahel siiski selgelt välja. Niisiis võib teadlik toiduvalik olla autorite sõnul hea ja lihtne viis, kuidas ise oma tervist turgutada.

Uuring ilmus ajakirjas Nutrients.

Toimetaja: Airika Harrik

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: