Inimeste loomulik toiduvalik on tasakaalukas
Inimesed on toiduvalikult targemad, kui arvata võiks. Rahvusvaheline teadusuuring osutab, et inimeste loomulikus toiduvalikus on vajalikud toitained päris hästi tasakaalus.
Tulemus on vastuolus laialt levinud arusaamaga, et inimesed eelistavad energiarikkaid toite ning tasakaalustatus saavutatakse lihtsalt toitude enam-vähem juhuslikult kujuneva mitmekesisuse toel.
Jeffrey Brunstrom Inglismaalt Bristoli Ülikoolist ja ta kolleegid tegid katseid 128 täiskasvanud inimesega.
Teadlased näitasid katseisikutele korraga mitme toiduaine pilte ja küsisid, millises kombinatsioonis nad eelistaksid neid süüa.
Selgus näiteks, et suurem osa inimesi valiksid meelsamini õuna koos banaaniga kui õuna koos mustikatega.
Huvitaval kombel sisaldabki esimene paar, õun ja banaan mikrotoitaineid paremas tasakaalus kui teine, õun ja mustikad. Samasugune seos tuli ilmsiks ka muude pakutud valikute korral.
Lisaks analüüsisid Brunstrom ja ta kaaslased ka varem tehtud toitumisuuringuid just selle pilguga, milliseid toite olid inimesed teatanud end ühes roas või toidukorras enamasti koos söövat.
Ka see analüüs näitas, et toidukombinatsioonid on üldiselt pigem hästi kui halvasti tasakaalustatud. Näiteks on Inglismaal levinud road nagu kala ja kartul ning riis ja karri toitainete poolest rohkem tasakaalus, kui oleks mõni suvalisem kombinatsioon nagu kartul ja karri.
Teadlased oletavad, et toidukombinatsioonide eelistused tulenevad kuidagiviisi toitude maitseomadustest, mille kokku sättimise põhimõtted on arvatavasti kujunenud evolutsioonis.
Sellest on neil sugenenud aga ka kahtlus, et toidutööstuses võidakse toitude lõhna ja maitset suunata suunata sel moel, et inimesed võivad neid hakata tarbima ebatervislikes ühendustes.
Kuid olgu oletuste ja kahtlustega kuidas on, uuringus selgunud faktidest kirjutavad teadlased ajakirjas Appetite.
Teadusuudised on Vikerraadios eetris esmaspäevast reedeni ca kell 8.35 ja laupäeval ca kell 8.25.
Toimetaja: Sandra Saar