Nõudlus sojaoa järele ohustab planeedi elukeskkonda ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Sajad tuhanded väikeettevõtjad on pankrotistunud, suured põllumaad on tundmatuseni muutunud ja see toimub kõikjal maailmas. Kas nõudlus sojaoa järele ohustab meie planeedi elukeskkonda?

ERRi keskkonnakuu raames näeb ETV2 filmi "Sojalism", räägib sellest, kuidas hävitatakse looduslikke keskkondi, et kasvatada seal sojauba, mis läheb loomasöödaks. "Selle filmi eesmärk on näidata, et tänapäeva loomakasvatuse viis ei ole jätkusuutlik," märgib filmi kommenteerides Kadri Kaarna, kes kuulub Kestliku Arengu Koalitsiooni.

Soja on valgurikas taim ning sobib seetõttu hästi loomasöödaks. Kuna see kasvab hästi Brasiilias, siis just seal võetakse maha palju vihmametsi, et luua sinna sojapõlde.

"Kujutage ette, et sõidate Tallinnas Tartusse ning terve tee on mõlemal pool teed kuni silmapiirini on mõlemal pool sojapõllud - ei ühtki maja ega puud. See on see reaalsus, mis on praegu Brasiilias," kirjeldab Kaarna.

Brasiilias on sojapõlde Prantsusmaa pindala jagu. Eelmise aasta jooksul võeti vihmametsi maha Inglismaa suuruse pindala jagu. Vihmamets on maailma kõige liigirikkam ökosüsteem ning see asendatakse soja monokultuuriga, mis on kõige liigivaesem.

See soja pole isegi inimesele söögikõlbulik, sest see on mõru ning kemikaale täis. 90 protsenti sojapõldude saagist loomasöödaks, enamasti väljapoole Brasiiliat. Ja kuigi inimesed seda sojat ei söö, söövad nad selle looma liha, kes on terve elu söönud kemikaalidest pungil sojasööta.

See film avab süsteemi kogu lihatootmise taga. "Suurkorporatsioonid ongi loonud selle süsteemi niimoodi, et see pole enam jätkusuutlik. Sealt tulebki see, miks loomatööstusel ongi nii suur CO2 jalajälg: unustatakse ära ka kõik see söök, mida loom kogu oma elu vajab, see peab kuskilt tulema."

Kui esmapilgul võib tunduda, et sojateema on eestlastele kauge ja võõras, siis ei tohi unustada, et meie toidulaud on üleilmne. "See, mida sööme siin Eestis võib väga tugevalt mõjutada seda, mis toimub teisel pool maaikera ja me saame igapäevaselt oma toiduvalikutega seda mõjutada," ütleb Kaarna. Selleks tasub eelistada kohalikku toitu, vaadata selle päritolu. Kui ei ole teada, kust see tuleb, kus on see kasvatatud, siis kindlasti seda vältida. Samuti on hea mõte eelistada taimset toitu. "Tihti on nii, et kui teeme keskkonnale parema valiku, on see parem ka meie tervisele. Need käivad käsikäes."

Dokumentaalfilm "Sojalism" ("Soyalism", Itaalia 2019, rež Stefano Liberti, Enrico Parenti) on ETV2 eetris esmaspäeval kell 21.30.

Toimetaja: Marju Himma

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: