Lihavalk kahjustab südant, pähklivalk toob kasu
Pähkleid ja seemneid süüa on südamele tervislikum kui liha süüa, aga mitte üksnes seepärast, et taimne rasv on tervislikum kui loomne. Värskest teadusuuringust tuleb ilmsiks, et vahe on ka valkudes: pähkli- ja seemnevalgud on südamele kasulikud, lihavalgud kahjulikud.
Ameerika ja Prantsuse teadlased eesotsas Gary Fraseriga Californias Loma Lindas asuvast Loma Linda ülikoolist ja François Mariottiga Pariisis asuvast Rahvuslikust agronoomiauuringute instituudist kirjutavad ajakirjas International Journal of Epidemiology, et inimeste seas, kes söövad palju lihavalku, sageneb südame-veresoonkonnahaiguste esinemine 60 protsenti, inimeste seas, kes söövad palju pähklitest ja seemnetest pärit valku, väheneb seevastu südame-veresoonkonnahaiguste oht 40 protsenti.
Uuring hõlmas enam kui 80 000 inimest. Seni on südame-veresoonkonnahaiguste soodustajatena käsitletud peaasjalikult toidus leiduvaid rasvu, kuid võib-olla siis on ka valgud tähtsaks terviseteguriks, millest aga seni on enamasti mööda vaadatud.
Loomsete ja taimsete valkude tervisemõju on teadusuuringutes varemgi võrreldud, aga Fraseri ja Mariotti uuring erineb varasemaist selle poolest, et nemad keskendusid loomsete valkude seast just lihavalkudele ning taimsete valkude seast pähkli- ja seemnevalkudele.
Edasistes uuringutes lubavad autorid püüda välja selgitada näiteks seda, millised aminohapped lihavalkudes täpselt ikkagi südametervist kahjustavad ja millised aminohapped pähkli- ja seemnevalkudes südametervist tugevdavad. Aga küllap juba enne neid uuringuid tasub igaks juhuks paar pähklit põske pista.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa