Rasvumisepideemia piiramiseks tuleks vähendada suhkru tarbimist
Nii toidule lisatud suhkur kui ka puuviljamahlades ja mees looduslikult leiduv suhkur peaks moodustama päevasest energiatarbimisest mitte enam kui 5 protsenti. Paljud inimesed ei suuda kinni pidada isegi endisest 10 protsendi soovituslikust piirist.
Uute soovituste andmiseks vaatas komisjon läbi 600 süsivesikute (sh suhkru) tervisemõjude kohta käivat teadustööd.
Juba üks 330 ml suurune purk limonaadi annab täiskasvanud inimesele vastava 5 protsenti päevasest energiavajadusest. Suhkru rohke tarbimine seostub liigse energia saamise ja tüsenemisega, mis on omakorda seoses teist tüüpi diabeedi arenguga.
Eesmärk alandada suhkrute osakaalu 5 protsendini päevasest energiavajadusest tähendab naistele 25 grammi ja meestele 35 grammi lihtsuhkruid.
Praegune üldine soovitus elanikkonnale on süüa viis puu- ja juurvilja päevas. Just puuviljade osas võib seda olla liialt palju ning puuviljamahlasid ei tohiks tarbida üle ühe portsjoni päevas.
Suhkrute tarbimise piiramine 5 protsendini päevasest energiavajadusest on suur väljakutse, arvestades, et praegu on teismelistel vastavaks näitajaks umbes 15 protsenti.
Üheks võimaluseks on suhkrumaksu kehtestamine, mida on proovitud juba näiteks Mehhikos, siiani siiski suhteliselt väheste mõjudega.
Loe lisa:
Call to halve target for added sugar (BBC News Health)
Toimetaja: Katrin Sak
Allikas: BBC News Health