Uuring: kaua elamiseks tasub tervisliku toidu indeksis näpuga järge ajada

Sageli soovitatakse uuringute põhjal süüa rohkem kaunvilju, täisteratooteid ja köögivilju.
Sageli soovitatakse uuringute põhjal süüa rohkem kaunvilju, täisteratooteid ja köögivilju. Autor/allikas: Edgar Castrejon/Unsplash

Toitumisnõuandeid ilmub küll seinast seina, kuid teaduslikku tõestust võib neis teinekord vajaka jääda. Nüüd näitas rahvusvaheline teadlasrühm mahukas uuringus, et väiksema suremusriskiga seostub nelja tervisliku toidusedeli indeksi järgimine.

Uuringu autorid analüüsisid andmeid ligi 120 000 inimese toitumisharjumuste kohta 36 aasta jooksul. Nad võrdlesid inimeste harjumusi nelja tervislikuks tunnistatud toidusedeli soovitustega: tervisliku toitumise indeks (HEI), vahelduv Vahemere dieet (aMED), tervisliku taimse toidusedeli indeks (hPDI) ja vahelduv tervisliku toitumise indeks (aHEI), vahendab ScienceAlert.

Ilmnes, et kui inimesed järgisid hoolikalt vähemalt üht neist toidusedelitest, oli nende võimalus enneaegu surra väiksem. Samuti vähenes sel juhul oht südameveresoonkonna haiguste, vähi ja hingamisteede haiguste tekkeks. 

Köögiviljad, kaunviljad ja täisteratooted

Loetletud neli toidusedelit on küll erinevad, kuid need kõik soovitavad süüa täisteratooteid, puu- ja köögivilju, pähkleid ja kaunvilju. Sellised näpunäited on kooskõlas ka Eesti tervise arengu instituudi ametlike toitumissoovitustega.

Neljast sedelist esimene, tervisliku toitumise indeks ehk HEI kätkeb soovitusi kõigi peamiste toiduainete gruppide koguste kohta. Vahelduv Vahemere dieet ehk aMED annab kõikehõlmava ülevaate, kui palju võiks inimene süüa näiteks puuvilju, kala, pähkleid ja juua alkoholi. 

Tervisliku taimse toidusedeli indeks ehk hPDI eristab tervislikke taimseid toiduaineid, näiteks köögivilju ja täisteratooteid, ebatervislikest, nagu rafineeritud teraviljatoodetest ja suhkrurikastest toitudest, ning loomsetest toiduainetest.

Neljas vaadeldud süsteem, vahelduv tervisliku toitumise indeks ehk aHEI seab samuti tervislikkuse pingeritta kõik alates köögiviljadest ja lõpetades magustatud jookidega. Suur rõhk on toiduainete seostel krooniliste haiguste tekkimisega.

Uus uuring osutab nüüd, et vähemalt ühe nimetatud indeksi järgimine teeb inimese tervisele head. Tööst ei järeldu siiski kindlalt, et nende toidusedelite järgimine pikendab otseselt elu. Nimelt põhineb töö pigem inimeste väidetel enda kohta kui vaatlustel või katsetel. Sellegipoolest tuli andmetest välja piisavalt selge seos tervisliku toidu hea mõjuga.

Toidusedeli ja tervise seost on uuritud varemgi. Leitud ja antud soovitused võivad seejuures olla erinevas vanuses ja erineva kehaehitusega inimestele erinevad. Sageli soovitatakse uuringute põhjal süüa rohkem kaunvilju, täisteratooteid ja köögivilju. Samas soovitavad eksperdid tavaliselt tarbida kala, muna ja piimatooteid mõõdukalt.

Teadustöö ilmus ajakirjas JAMA Internal Medicine.

Toimetaja: Airika Harrik

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: