Koriandri vihkamine oleneb geenidest ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Koriander on maailmas üks kõige rohkem emotsioone tekitav maitsetaim ning selle maitse meeldimine või mitte meeldimine oleneb meie geneetikast, rääkis "Terevisioonis" toiduteadlane Rain Kuldjärv.

"Kõige suuremad koriandri vihkajad on Ida-Aasias – Hiinas ja Lõuna-Koreas," lausus Kuldjärv ja lisas, et kõige rohkem armastavad seda maitsetaime Indias ja Kesk-Ameerikas elavad inimesed. Olenevalt piirkonnast tunnevad koriandrit süües seebist maitset 3–20 protsenti inimestest.

Geneetika on üks põhjus, miks mõnes piirkonnas elavad inimesed tunnevad koriandris just seebist maitset. "Need ühendid on aldehüüdid, need tekitavad sellise seebise tunde," lausus Kuldjärv. Veel põhjustab erinev taju lävi erisuguseid arvamusi maitsete suhtes.

Kui koriander ei meeldi, on elu jooksul seda keeruline sööma õppida. "Geenide vastu ei saa, kui ta ikka tundub seebine, siis ta on seebine, aga väike nipp, neile kes tunnevad seebist maitset. Kui ta hakkida hästi peeneks ja lasta seista, siis tegelikult aldehüüd on lenduv ühend ja need vabanevad sellest tootest," selgitas Kuldjärv. Ta lisas, et koriandri armastajatel soovitab ta seda süüa võimalikult värskelt.  

Enamus maitsetest, millest me räägime, on tegelikult lõhn. "Neid [lõhnaühendeid] on üle 20 000 ja kõiki me paratamatult niikuinii ei tunne. Siin tulebki geneetika mängu. Keskmiselt tunneme 4000–10 000 lõhnaühendit, see tähendab, et ligi poolt me tegelikult ei tunne," lausus Kuldjärv.

Kaksikute peal tehtud uuringud koriandri maitse meeldivuse kohta näitavad, et geneetiline komponent on oluline. 80 protsenti identsetest kaksikutest jagavad sama maitse eelistust koriandri maitse suhtes. Erimuna kaksikute puhul on see hulk 42 protsenti.

Toimetaja: Indrek Ojamets

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: