Soolarikas toit kahjustab aju immuunsüsteemi kaudu
Kes liiga palju soola sööb, sel võivad vaimsed võimed kannatada. Nüüd teame paremini, miks: sool kutsub esile immuunvastuse, mis põhjustab ajurakkude tööd takistava valgu kogunemist ajju.
Costantino Iadecola Ameerika Ühendriikidest Cornelli Ülikoolist ja ta kolleegid andsid hiirtele kaks kuud järjest toitu, mis sisaldas soola kaheksa kuni 16 korda üle normi.
Seepeale näitasid hiired kognitiivsete võimete katsetes väga kehvi tulemusi: ei jäänud neile meelde uued esemed ega leidnud nad kergesti väljapääsu labürindist.
Algul oletasid teadlased, et liigne sool on jõudnud hiire ajju ja teeb seal pahandust. Kuid ajukoe analüüs osutas, et põhjus peab olema muus. Ses koes leidus nimelt rohkesti tau-valku, ainet, mida on seostatud Alzheimeri tõvega.
Teadlased leidsid ka võimaliku põhjuse, miks tau-valk hiirte ajju kogunenud oli. Selgus, et soolarikka toidu peale suurenes hiirtel immuunsüsteemi T-rakkude hulk.
Need rakud toodavad signaalainet, mis jõuab verega ajju, kus seepeale väheneb lämmastikmonooksiidi tootmine. Kuid kui lämmastikmonooksiidi on vähe, siis suureneb ajurakkudes ensüüm CDK5 aktiivsus, kuid just selle ensüümi aktiivsus soodustabki tau-valkude akumuleerumist.
Niisiis, teame nüüd paremini, miks tasub liigset soola vältida. Iadecola ja kaasautorid kirjutavad sellest ajakirjas Nature.
Teadusuudised on Vikerraadios eetris esmaspäevast laupäevani kell 8.25.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa