Kaarel Adambergi luule

Novaatori luulekonkursile saatis kaastöö Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemteadur Kaarel Adamberg. Luuletust saab lugeda täismahus siitsamast.
Adambergi peamised uurimisalad on biotehnoloogia ning toiduainete ja jookide tehnoloogia.
ELU SOOLESTIKUS
Enamik baktereid meis elab sooles,
selle kõige jämedamas pooles,
külg külje kõrval nagu silgud pütis,
seedumata toidust hütis.
Bakterite arvu me ei hooma
Nende rada viiks meid Rooma* *bakteri suurus 1 μm
Neid on palju, mulle ütleb sosin:
"Kümne järel nulle veel üks tosin!"
Bakteritel palju geene,
teevad Sulle väikse teene,
et saaks toitu lammutada,
suhkrut nendest ammutada.
Igat väikest toidujuppi,
mida oled pannud suppi,
töötleb oma kindel geen,
mille töö on hästi peen.
Toidus valke, rasvu ja lipiide,
mono-, di- ja polüsahhariide.
Sahhariide mitusada,
moodustades suhkrujada.
Suhkrujadast saame aine,
mis võib loogelda kui laine.
Seda süües oled kaine,
kadunud ka murepaine,
kuidas toita sõpru häid,
kellel pole üldse päid,
kuigi neil on oma palve,
täita oma toidusalve.
Bakterite toidusalves
mitu bakterit on valves.
Kontrollivad, kas rikas liud
või on kadun'd toidukiud.
Kui on palju, on nad pidus,
kui on vähe, vibur lidus.
Söögiks vaja kiulist laastu,
muidu pidama peab paastu.
Hea kui leiduks toite marjast
mitte kuskilt loomsest karjast.
Hea kui salves oleks kruupi,
pahadele teeks nii tuupi,
et ei vohaks Collinsella,
odrast virguks Prevotella,
jagades seal maid ja soid
naabriga, kes bakteroid*. *Bacteroides perekonna üldnimetus
Tema pole ihnuskoi,
hakib klii ja kõrretoi
toiduks teistele, kes tossid,
kelle nägu on vaid mossis.
Pole aega sakkida,
kiud on vaja hakkida,
et saaks suhkru moodi aine,
bakterite toiduaine.
Suhkrut lõikab raske tööga
kokk*, kes võitleb musta vööga. *kokk on ka ümmarguse kujuga bakter
Hakib kiudu kogu kere,
suhkrut ootab soolepere.
Igaks lõikeks oma käärid,
kiitust tema töö küll väärib.
Kiust ta suhkrut välja voolib,
nii ta sõpradestki hoolib.
Näljas bakterite hord
ootab, kuni järjekord
jõuab suhkrutiigini
iga tähtsa liigini.
Tasa ilmub B. ovatus*, *Bacteroides ovatus
siis on juba teine vaatus.
Tema hiilib vaikselt kööki,
kui on teised teinud sööki.
Rõõmu tunneb B. plebeius*, *Bacteroides plebeius
kui on kõhus nori maius.
Eestlastel on teda vähe,
sushi pole tuntud nähe.
Harilik on B. vulgatus*, *Bacteroides vulgatus
kõigil sooltes, tavasaatus.
Saabuda võib halvem vaatus,
kui on tugev tema jaatus.
Bacteroides uniformis,
sõber siis, kui oled vormis
ega suple suhkrutormis
nii, et KMI* ei ole normis. *KMI - kehamassiindeks
Tuntud bakterite seas
bifidobakterid on esireas,
kas bifidum või on lactis* *Bifidobacterium bifidum ja Bifidobacterium lactis
inuliini* söövad ühes taktis. *inuliin on üks kiudainetest
Kas on söödud inuliini,
nisukliisid või pektiini* *pektiin on üks kiudainetest
tekib sooles äädikhapet,
piim-, propioon- või sipelghapet.
E. rectale* laual äädikas, *Eubacterium rectale
töö tal täita väärikas,
toota sellest butüraati,
mida vaja mitu vaati.
Kui on täidet' happevakk,
rõõmsaks läheb soolerakk,
tänab bakterit ta lahkelt,
omab energiat nüüd rohkelt,
et saaks teha kaitseliini,
soolepinnale mutsiini*, *mutsiin on soolelimavalk
millega ta ära blokib
lima armastavad kokid.
Lõpetuseks ütlen sulle:
"Ära karda gaasimulle!"
Kuigi bakter toodab neid,
saadab nii ta terviseid.
Loe kõiki luuletusi luulekonkursi erilehelt.
Toimetaja: Andres Reimann