Tomateid võib säilitada igal moel: maitse määrab sort
Kas tomateid tuleks hoida külmikus või toatemperatuuril? Ammune debatt selle küsimuse üle sai Göttingeni Ülikooli teadlaste uuringu tulemusel vastuse. Selgus, et säilitamisviis tomati maitseomadusi ei mõjuta – maitse sõltub ainult tomati sordist.
Seni on tomatite õigest säilitamisest rääkides levinud kaks põhilist seisukohta. Ühed soovitavad tomateid külmikus hoida, teised eelistavad teha seda toatemperatuuril.
Göttingeni Ülikooli teadlasrühm tegi uuringu, kus võrdles mõlemal moel säilitatud küpsete tomatite maitseomadusi. Nad jälgisid selajuures tomati teekonda saagikoristusest taldrikuni välja. Tarneahelas tuleb tomatil taluda erinevaid tingimusi: 7 ℃ külmikus ja ligi 20 ℃ toatemperatuuril.
Göttingeni Ülikooli taimsete toodete kvaliteedi osakonna teadlased palusid niinimetatud tajumispaneelil erinevaid tomatiliike maitsta. Tajumispaneeli kuulusid asjatundjad, kelle töö ongi erinevate toodete meeltega tajutavaid omadusi hinnata. Asjatundjad pidid hindama muuhulgas iga tomati magusust, happelisust ja mahlasust.
Selgus, et võttes arvesse kogu tarneahelat, ei mõjutanud tomati säilitamisviis vilja maitseomadusi märgatavalt kuidagi. Tomatid maitsesid erinevalt lihtsalt seetõttu, et olid eri sortidest.
Uuirngu põhiautori Larissa Kanski sõnul näitas uuring, et saamaks maitsvamaid tomateid, tasub keskenduda paremate maitseomadustega sortide aretusele.
Osakonna juhataja professor Elke Pawelziku sõnul tasub meeles pidada, et lühem säilitusperiood on tomatite maitsele alati parem. Samas näitas uuring, et arvestades kogu tarneahelat, ei mõjutanud lühajaline külmikus hoidmine viljade maitset kuidagi.
Uuring ilmus ajakirjas Frontiers in Plant Science.
Toimetaja: Airika Harrik