Liigne sool kergitab surmariski
Kui käite väljas söömas, kas lisate tavaliselt toidule soola lisaks? Või kui kodune kartul ja hakklihakaste saab valmis, kas süües tundub, et soola on tibake puudu? Värske uuringu järgi tasuks toidu liigse soolamisega olla ettevaatlik, sest see võib põhjustada enneaegset surma.
Teadlased uurisid lähemalt, kas inimesed lisasid sööma asudes toidule soola või mitte. Seda olenemata toidu valmistamise ajal lisatud soolast. Teadlaste sõnul on sööma asudes toidule soola lisamine tavaline söömiskäitumine, mis on otseselt seotud inimeste harjumustega ja sellega, kui soolane toit kellelegi mekib.
Värskest uuringust selgus, et inimestel, kes lisavad sööma asudes toidule soola lisaks, on suuremad terviseriskid. Kui vanuses 40–69 aastat sureb Suurbritannias enneaegselt üldiselt kolm inimest sajast, siis toidule soola juurde lisades võib selles vanuserühmas surra enneaegselt veel üks inimene.
Teadlaste sõnul on naatriumitarbimist keeruline hinnata, sest paljudes valmistoitudes ja töödeldud toitudes on lisatud tihtipeale küllaltki palju soola. Seega, kui inimene veel soola juurde lisab, võivad soolakogused minna toitumissoovitustest suuremaks.
Positiivne on aga see, et suure soolasisaldusega toitudega koos tarbivad inimesed sageli ka kaaliumirikkaid toite, näiteks köögivilju, mis teevad tervisele head. Kaalium kaitseb teadaolevalt südame- ja ainevahetushaiguste eest. Näiteks võib kaalium hoida väiksemana diabeediriski. Samas kui naatrium võib suurendada vähi, kõrge vererõhu ja insuldi riski.
Liiga väike naatriumitarbimine ei ole aga teistpidi kasulik, sest naatriumi on vaja näiteks normaalse veevahetuse tagamiseks vere- ja koerakkude vahel või organismis happetasakaalu säilitamiseks.
Maailma Terviseorganisatsiooni soovituse kohaselt võiksid naised tarbida maksimaalselt viis grammi ja mehed kuus grammi soola päevas.
Uuringus osales enam kui pool miljonit inimest. Tegemist on esimese uuringuga, mis hindas seost toidule soola lisamise ja enneaegse surma vahel. Seega on uuringust teadlaste sõnul rahvatervises mitmeski mõttes kasu olla.