Kaaliumirikkad toidud tervendavad naiste südant
Värskest uuringust selgus, et kui naised söövad banaani, avokaadot ja lõhet, võib see vähendada liigsest soola tarbimisest tingitud tervisehädasid.
Liigne sool koos ebatervislike eluviisidega on riskitegur näiteks südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja vähi tekkimisel. Samuti on seos olemas kõrgema vererõhuga. Uuringust leiti aga, et kaaliumirikkaid toite tarbides võib vererõhk madalam püsida. Seda eriti neil naistel, kes tarbivad palju soola.
Amsterdami Ülikooli professori ja uuringu ühe autori Liffert Vogti sõnul on hästi teada, et suur soolatarbimine on seotud kõrgema vererõhuga ning seetõttu ka suurema infarkti- ja insuldiriskiga. Tema sõnul soovitakse soola tarbimist küll piirata, kuid seda on raske saavutada, sest sageli tarbivad inimesed töödeldud toitu.
Hiljuti avaldatud uuringu tarbeks uuriti pea 25 000 inimest. Uuringus osalenud meeste keskmine vanus oli 59 aastat ja naistel 58 aastat. Osalejad täitsid küsimustiku harjumuste kohta, neil mõõdeti vererõhku ja koguti uriiniproov, et mõõta naatriumi ja kaaliumi taset kehas. Osalejad jagati rühmadesse naatriumi ja kaaliumi madala, keskmise või kõrge tarbimise järgi.
Teadlased analüüsisid seost kaaliumi tarbimise ja vererõhu vahel. Eraldi vaadati osalejate sugu ja vanust. Selgus, et naistel, kes tarbisid kaaliumit rohkem, langes vererõhk. Meestel puudus seos kaaliumi ja vererõhu vahel.
Professor Vogt ütles, et tulemused näitavad, kuidas kaaliumi tarbimine mõjutab rohkem naisi kui mehi. Oluline on teadmine seepärast, et see võib aidata hoida naise südame korras.
Vogti sõnul näitas nende avastus, et kaaliumil on südame eest hoolitsemisel oluline roll. Ta tuletas ka meelde, et süüa tuleks värskeid töötlemata toiduaineid, sest need on kaaliumirikkad ja vähese soolasisaldusega.
Kaalium on levinud mineraalaine, mida leidub paljudes toitudes. Parimad kaaliumi allikad on taimse päritoluga toidud, eriti kuivatatud puuviljad ja marjad, pähklid, seemned, maapirn, kartul, redis, kapsas, rohelised köögiviljad, kamajahu, peet, banaan, leib, sõstrad, tomat.
Maailma Terviseorganisatsioon soovitab täiskasvanutel tarbida päevas vähemalt 3,5 grammi kaaliumi ja kuni 5 grammi soola.
Toimetaja: Sandra Saar