Taimebioloog: bataati saab kasvatada ka Eestis
Soojenev kliima avab ukse bataadi kasvatamisele Eestis. Maaülikooli teadlase Eve Runno-Paursoni sõnul on magusa kartuli kasvuperiood mõnekümne aastaga märkimisväärselt pikenenud ning õigete kasvatamistehnoloogiate rakendamisel on see saagi korjamiseks piisav.
"Veel 50–60 aastat tagasi ei oleks Eestis saanud rääkida bataadi kasvatamisest. Kliimamuutuse tagajärjel on pikenenud kasvuperiood kolm nädalat, Kagu-Eestis veelgi rohkem. Kui on sobiv kasvatustehnoloogia, siis on Eestis võimalik bataati kasvatada," sõnas Runno-Paurson saates "Terevisioon".
Runno-Paursoni väitel saab bataati kasvatada kartulile sarnaselt vaos, kuid saak ja kvaliteet on oluliselt paremad, kui kasutada kurkide kasvatamiseks mõeldud tehnoloogiat ehk kilemutši ja tilkniisutust. Lisaks tuleks tähelepanu pöörata sordivalikule. Arvestades, et kohaliku kasvuperioodi pikkus on vaid neli kuud, sobivad meile Ameerika ja Euroopa, kuid mitte Aasia sordid.
Bataat tuleks maha panna mai lõpus või juuni alguses, kui öökülmad on möödunud. "Erinevalt kartulist ei pane me maha mugulaid, vaid kasvatame ette võrsed. Meie põhjamaa kliimas võrsed peavad olema juurdnud," lisab Runno-Paurson.
Kuigi huvilisi jagub, siis praegu on bataadi kasvatamine Eestis veel algusjärgus.
Toimetaja: Andres Reimann
Allikas: "Terevisioon". Küsis Liisu Lass