Rooma tänavale ilmunud pitsarobot pani itaallased nägu krimpsutama

$content['photos'][0]['caption'.lang::suffix($GLOBALS['category']['lang'])]?>
Roomlane Claudio Zampiga ootab 6. mail oma esimest tellimust pitsamasina juures, mis küpsetab pitsa valmis juba kolme minutiga. Autor/allikas: REUTERS/Yara Nardi

Rooma tänavale ilmunud pitsamasin pani pitsausku itaallased nägu krimpsutama. Tallinna Tehnikaülikooli elektroenergeetika ja mehhatroonika programmijuhi professor Lauri Küti sõnul on pitsarobot vaid algus ning tõenäoliselt kohtab tulevikus sarnaseid toidumasinad Eesti tänavailgi.

Kaasaegse itaalia pitsa isa, 19. sajandi napollane Raffaele Esposito kiristaks hauas tõenäoliselt hambaid: Rooma Nomentano asumisse paigaldatud pitsamasin valmistab pitsa vaid kolme minutiga, kirjutab Reuters.

Punaseleegilise Mr. Go Pizza kliendid saavad valida nelja pitsa vahel, mille hind jääb 4,5 euro ja kuue euro vahele. Valikus on margherita, toorsuitsupeekoni, nelja juustu pitsa ning vürtsikas pizza alla diavola. Masin valmistab taigna ning kliendid saavad väikese akna kaudu kiigata, kuidas pitsa ahjus küpseb. Masin alustas tööd aprilli alguses ning oli maikuu alguseks valmistanud juba pea tuhatkond pitsat, vahendab The Guardian.

Linnaelanikud võtsid pitsamasina vastu vastakate tunnetega. Mõni leidis, et masin on hea ja kasulik, eriti kui kuhugi kiirustada. Teine vaatas seda kui jumalateotust.

"Tundub hea, kuid see on palju väiksem kui restoranis ning seal on vähem pitsakatet," ütles pensionärist Cladio Zampiga.

Pitsamasina tänavale toonud ettevõtja Massimo Bucolo ütles, et lisaks Roomas paiknevale masinale on Itaalias veel kolm pitsamasinat – Calabrias, Sardiinias ja Marches. Need asuvad aga ostukeskustes ega tööta ööpäevaringselt nagu Mr. Go Pizza.

"Ma tahtsin täita turul tühja kohta. Nii paljud inimesed on mulle helistanud, eriti need, kes teevad öövahetusi, ning küsinud, kas masin on lahti," ütles ta ning lisas, et öösel, kui muud kohad on suletud, on see nendele inimestele hea võimalus kõht täis saada.

Masinaid on keeruline puhastada

Tallinna Tehnikaülikooli professor Lauri Kütt ütles, et sarnaseid pitsamasinaid nagu Roomas, võime tulevikus ka Eesti tänavail kohata. Samas läheb mitmesuguste keerulisemate roogade valmistamiseks natuke aega, sest toiduvalmistamise automatiseerimine pole nii hõlpus, kui alguses tunduda võib.

"Kohvi valmistamine kõlab ehk lihtsamalt, aga head kohvimasinad jõuavad praegu alles meie kodudesse ning maksavad tuhandeid," ütles ta.

Kütt tõi võrdluse köögikombainiga, mille ülesseadmine ja puhastamine võtab palju aega. Ta ütles, et kui ihata masinaid, mis teeksid suuremaid ja keerulisemaid toite, peame köögikombainile lisama veel ka näiteks automaatse toidu ettekandmise, automaatse puhastamise eri operatsioonide vahel, erinevate terade kasutamise ja vahetamise ning spetsiifilised rullid, pressid ja dosaatorid.

Kütt juhendab praegu Tallinna Tehnikaülikoolis elektroenergeetika ja mehhatroonika tudengeid, kel on parasjagu just itaallastele sarnase pitsamasina valmistamine pooleli. Masinat on arendatud juba mitu aastat ning see saab eeldatavasti valmis järgmisel aastal.

Üks osa toiduvalmistamise keerukusest paikneb masinate puhastamises. "Sõlmed masinas peavad olema hästipuhastatavad ja see tekitabki täiendava keerukuse igas masinas," sõnas professor. Ta lisas, et masin peab olema puhastatav perioodiliselt ja see puhastustöö võib olla väga ressursimahukas ja keerukas.

"Toidutegemine ei ole ehk isegi ei ole nii keeruline, kui pärast masina puhastamine," ütles ta ning lisas, et kaubanduslikes masinates on see väga oluline konkurentsiaspekt.

Tehnikaülikooli toidutehnoloogia professor Toomas Paalme puhastamises ja toiduhügieeni säilitamises samas suurt probleemi ei näinud. Ta ütles, et pitsamasinais on näiteks nii kõrge temperatuur, et seal ei jää niikuinii bakterid ellu.

"Toiduhügieeni pärast ei tasu üldse muretseda. Masinad on ikkagi steriilsed, kui neid õigesti hooldada," lausus ta. "Nagu kohvimasinadki, mida peab iga õhtu puhastama."

Paalme ütles, et probleemid võivad tekkida siis, kui masinais tahetakse kasutada värskeid komponente ning ei peeta kinni nende hoiustamise tingimustest. "Kui neid pitsakomponente hoitakse tavapärastes hoiustamise tingimustes, mis on umbes neli kraadi, siis see üle mõistuse keeruline ei ole," nentis ta.

Kokad hakkavad toitu valmistama õlg õla kõrval robotitega

Automatiseeritult pitsa valmistamine on Küti sõnul veel võrdlemisi lihtne, sest see kätkeb endas palju rutiinseid tegevusi. Keerulisem on robotitele õpetada aga kala- ja liharoogade valmistamist.

 "Liharoogades on vaja fileerida ja teha seda päris hea tundega. See nõuab kokalt väga palju kogemust ja käelist taju, et kuidas liha täpselt lõigata ja mida serveerida. Mis on vähem pekisem ja mis rohkem mahlasem," ütles ta. "Seda on ilmselt masinatel keeruline saavutada veel tükk aega."

Kütt ütles, et trendina on peagi näha, et köögirobotid õpivad maailma tippkokkadelt ja teevad seejärel järele.

Nii näiteks kirjutab Business Insider, et Ameerika Ühendriikides Bostonis avati 2018. aastal automatiseeritud Spyce'i restoran, mille asutanud Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi (MIT) üliõpilased tegid parimate roogade saamiseks koostööd Michelini tähti omava restorani peakokaga.

Spyce'i restoran on täisautomaatne ning serveerib nii salateid, kui ka soojasid kausiroogasid, kirjutab The Spoon. Ühtekokku saab valida 49 erineva roa vahelt. Kui klient ei talu gluteeni või ei söö liha, siis võtab masin seda arvesse. Ühtlasi on võimalik kohandada ka toidumaitset, näiteks vürtsikust. Robot suudab valmistada 350 kaussi tunnis ning ühe kausi hind on umbes 11 dollarit.

Kokaamet siiski Küti ja Paalme arvates päris ära ei kao. Vastupidi – Paalme ütles, et kokkasid on juurdegi vaja, sest inimeste elatustase kasvab.

 "Masinad ei oska maitsta ega tunda maitsmisest rõõmu. Katsumus on ka riknenud toiduainete äratundmine, mida masinatele lihtsalt selgeks ei tee," ütles Kütt. Kuigi õige doseerimine läbi maitsmise on inimestele lihtne, siis on masina maitsemeele arendamine erakordselt keeruline.

Tulekul on värskeima teenuse masinad

Professor ütles, et automatiseerimine areneb tõenäoliselt nii, et esimesed suuremad süsteemid hakkavad tööle tehastes. Ta märkis, et automaatsed pagariliinid juba töötavad ning masinad lähevad aina keerulisemateks.

Kui sellised suured ja kallid masinad välja jätta, siis ütles Kütt, et välja on pakutud ka niinimetatud värskeima teenuse masinaid. See tähendab, et toit tellitaks internetist, nagu praegu, kuid kohale ei tule mitte kuller, vaid masin, mis on söögi valmis teinud ja pakub seda otse ahjust.

"Inimesed on alati laisad ja tahavad samas hästi süüa. Nad tahavad alati ka mitmekülgselt süüa ja kuigi hobikokandus on tervitatav tegevus, siis kõikide eksootiliste söökidega oma köögis päris hakkama ei saagi," ütles Kütt.

"Kui sulle tuleb kohale masin, küpsetab sulle pitsat või pakub sulle värsket keedukartulit või kartulipüreed, siis see on ju päris hea alternatiiv mingisugusesse kiirsöögikohta sõitmise asemel," lisas ta.

Professor ütles, et suure tõenäosusega areneb sarnane teenus välja juba kümne aasta pärast ning ka masinate valmistatud toit läheb aina paremaks.

Toomas Paalme sõnas, et praegu on arenemisruumi veel ka kodumasinate automatiseerimisel. Nii näiteks oleks võimalik välja töötada praeahi, mis toote triipkoodi lugedes õige küpsetusaja programmeeriks.

"Olete ju tähele pannud, et kui on näiteks suuremad kalkunid või haned, siis on täpselt peale kirjutatud, kaua tuleb sulatada ja küpsetada. Tegelikult on igal tootel üldiselt kindlad ja optimaalsed küpsetamistingimused, mida tuleb järgida ja seda teeb masin kindlasti ka paremini kui inimene," ütles toidutehnoloogia professor.

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: