TTÜ vineerilabor meelitab siia Soome tudengeid ja ettevõtteid ({{commentsTotal}})

Tallinna Tehnikaülikooli puidumajas on labor, kus puidutootmise ettevõtted saavad arendada oma tooteid ja küsida nõu oma tootmisprotsessi tõhustamiseks. Kuna Soome ülikoolide juures taolisi laboreid enam pole, siis vaatavad sealsed ettevõtted spetsialistide ja teadmiste saamiseks üha enam Tallinna poole.

Puiduettevõtte Surfactor kliendihaldur Jonathan Sabbah loetleb Soome puiduettevõtteid, kes juba on Eestis. Ta lisab, et järjest rohkem näeb TTÜs ka soome tudengeid, kel on taolise tehnoloogia kohta teadmist omandada kõige mõistlikum just siin.

Õigupoolest käivad siin puidutehnoloogiat ja puitehitiste inseneeriat õppimas tudengit paljudest Euroopa riikidest ning Türgistki.

TTÜ spooni- ja vineeritootmise labor, mis täna ametlikult avati, teeb tegelikult juba mõnda aega rakendusuuringuid nii Eesti kui välismaa ettevõtetele. Selles laboris saavad kokku nii puidutehnoloogia alane keemia ja materjaliteadus, kuid ka arhitektuur ja tootedisain.

Kuidas puitu peab keemiliselt töötlema, et temast oleks võimalik välja lõigata kasvõi millimeetrine lehtvineer? Kuidas materjali immutada, et see vastu peaks? Millise liimiga puidulehed kokku liimida, et saada kiiresti ja tugevaimat vineerplaati? Või kuidas see kõik peab vastu näiteks suure mehe raskuse all diivanis?

Kuidas palgist saab vineer, saab teada järgmisest galeriist:

Selles laboris saavad ettevõtted tegeleda tootearendusega ilma tootmisprotsessi häirimata, selgitab puidutehnoloogia professor Jaan Kers. Ettevõtted käivadki selles laboris proovimas, milline koorimisrežiim nende toote jaoks sobib, kuidas puitu kuivatada või kuidas uus liim materjali omadusi mõjutab.

Tehases oleks selliste katsetuste tegemiseks vaja mõni tootmisliin ajutiselt katsetamise jaoks seadistada. "Raha mõttes tähendab see seda, et tootmine sellel ajal seisab ja ettevõte ei teeni kasumit sellel ajal," nendib Kers.

Samuti aitavad puidumaja teadlased ettevõtetel välja rehkendada, milline tootmisprotsess on kõige tõhusam ja tootlikum.



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: