Teadlased andsid alkovabale õllele tavaõlle maitse
Alkoholi, sealhulgas õlle liigtarvitus kahjustab tervist, kuid alkoholivabal õllel ei ole paljude arvates ikka seda päris õiget mekki man. Taani teadlased on nüüd lõpuks leidnud nipi, kuidas alkovabale õllele õige õlle mekk manu saada.
Sotirios Kampranis Kopenhaageni Ülikoolist ja ta kaaslased lähtusid tõdemusest, et alkoholivabal õllel puudub humala aroom.
Humala aroom hävib, kui õllest alkohol kõrvaldatakse, näiteks kuumutamise teel. Samuti ei jõua humala aroom õllesse siis, kui alkoholi teket vältida käärimist minimeerides, sest aroomi õllesse jõudmiseks on tarvis alkoholi olemasolu.
Kampranis ja ta kolleeg Simon Dusséaux, kes on koos asutanud biotehnoloogiaettevõtte EvodiaBio, leidsid aastatepikkuste uuringute tulemusel võimaluse panna pärmiseened tootma väikesi molekule nimega monoterpenoidid, mis lõhnavad humala moodi.
Pruulimise lõppjärgus tuleb neid molekule õllesse lisada ja õllel ongi õigem maitse juures. Teadlaste eneste väitel ei ole mitte keegi teine sellise saavutusega varem hakkama saanud.
Uut meetodit katsetatakse juba Taani pruulikodades. Tänavu oktoobriks on kavas kogu Taani õlletööstus vajaliku tehnikaga varustada.
Kampranis ja Dusséaux leiavad, et nende meetodit võiks kasutada ka tavalise õlle pruulimisel, et loobuda kallivõitu aroomihumalast üldse.
Alkoholivabale õllele humala maitse andmisest pärmiseente toodetud monoterpenoide lisades kirjutab mainekas teadusajakiri Nature Biotechnology.
Teadusuudised on Vikerraadios eetris esmaspäevast reedeni ca kell 8.35 ja laupäeval ca kell 8.25.
Toimetaja: Airika Harrik