Kauplustel on toiduainete õigel temperatuuril säilitamisel paranemisruumi
Toidupakendil olev kõlblikkuse kuupäev kehtib vaid juhul, kui toodet on hoitud õigel temperatuuril. Tallinna Tehnikaülikooli uurimus väidab, et selles on Eesti kauplustel veel parandamise võimalust.
Tallinna Tehnikaülikooli toidutehnoloogia laboris uuritakse, kuidas toidu säilivust parandada. Pikema projekti esimeses etapis võeti luubi alla toidupoodide külmletid.
"Esialgne uuring näitab seda, et piima, vorsti ja salatitooted on kõige kõrgematel temperatuuridel, mõned kaks korda kõrgemad," rääkis TTÜ keemia ja biotehnoloogia instituudi direktor Ivar Järving.
Labori tehtud bakterikülvid näitavad, et kui säilitustemperatuur on liiga kõrge, kaotab ka säilituskuupäev kehtivuse, kuna toode rikneb varem.
"Oht valel temperatuuril: roisubakterid, maitse rikutud võimalik, et võivad sees olla ka patogeensed bakterid, mis võivad juba tervist ohtu seada," rääkis Järving.
Tudengite koostatud juhuvalimis ületas vorstide temperatuur soovitusliku taseme 35 protsendil juhtudest, piimatoodete puhul oli probleemne iga teine mõõtmine, kohupiimadest oli lubatust kõrgemal temperatuuril lausa 70 protsenti.
Erinevaid kauplusekette hõlmanud mõõtmised pakuvad Rimi kvaliteedijuht Algis Murumaas küll huvi, ent tekitavad ka skepsist. "See tundub, et on võibolla pisteline kohati, meie oleme mõõtnud aastaid ja pole päris sellist statistikat täheldanud," rääkis Murumaa.
Murumaa sõnul mõõdetakse kõigi 84 Eesti Rimi igas külmkapis iga päev vähemalt korra temperatuuri ning kasutatakse tudengite käsutuses olnuist täpsemaid aparaate. "On olemas seirelehed, kus registreeritakse ja kord aastas käiakse kontrollimas, et oleks seirelehed olemas," kirjeldas ta.
Tema sõnul võib ajutisi probleeme esineda siis, kui poe kliendid jätavad külmikute uksed lahti nagu ka intervjuu vältel korduvalt juhtus.
Toimetaja: Barbara Oja