10. augustil 1897 valmistati esimest korda aspiriini   ({{commentsTotal}})

Autor/allikas: Ryan Dickey/Creative Commons

10. augustil sünteesis saksa keemik Felix Hoffmann esimest korda keemiliselt puhast ja stabiilset atsetüülsalitsüülhapet, mis on teinud hiljem nime kaubamärgi all Aspirin.

Tänaseni pole aga selge, kas ta tegi seda iseseisvalt või oma kolleegi Arthur Eichengrüni juhtnööride alusel. Igal juhul kirjutas Hoffmann hiljem laborimärkmetes, et kuigi ühendil on hapu maitse, pole see söövitav, mis annab sellele salitsüülhappe ees eelise, misläbi tuleks selle kasutusvõimalusi antud kontekstis edasi uurida.

Peagi leidiski ta, et aspiriin leevendas tema ise reumavalusid paremini kui salitsüülhape, mis maitses veel halvemini ja tekitas kõhuhaavandeid.

Mehed toetusid ühendi sünteesimisel prantsuse keemiku Charles Frederic Gerhardti tööle, kes oli eraldanud atsetüülsalitsüülhapet puhastamata ja ebastabiilsel kujul enam kui 40 aastat varem taimedest.

Ajalukku on keemiaettevõtte Bayer palgal olnud Hoffmann läinud aga hoopis teise ühendi (taas)sünteesimisega. Bayer hakkas esialgu käsiravimina müüdavat diamorfiini turustama heroiini nime all.

Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: