14. aprillil 1927 patenteeriti Suurbritannias külmutatud kalapulgad
14. aprillil 1927 patenteeriti Suurbritannias külmutatud kalapulgad. Patendi sai enda nimele Clarence Birdseye, kes oli Labradori saarel bioloogi ja karusnahakütina töötades täheldanud, et külmutatud kala- ja karibuliha maitseb ka pärast kuudepikkust seismist ikka sama hästi kui värskena.
Liha aeglasel külmutamisel tekivad suured jääkristallid, mis muudavad ülessulamisel liha häguseks massiks. Labradoril oli aga Birdseye täheldanud, et kui kalaliha seal külmus, oli tulemus nii esteetiliselt kui maitselt nauditavam.
Mees tegi oma kodulaboratooriumis katseid kaheksa aastat, et jäljendada Labradori saarele iseloomulikke looduslikke jäätumistingimusi. Töö kandis vilja ja lõpuks õnnestus tal välja töötada äritegevuseks kõlbulik kiirkülmutussüsteem.
1930. aastel eksporditi Suurbritanniast Põhjamaadesse marineeritud heeringat, mis polnud aga koduturul just kõige populaarsem. Nõnda otsustasid kalakauplejad hakata heeringatest valmistama üha sagedamini kalapulki.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa