Titaga rääkimise tämber on kõigis keeltes sama ({{commentsTotal}})

Kogu maailma emad võtavad oma väikeste lastega rääkides kasutusele veidike ninnu-nännutava ehk nunnutava kõnemaneeri. Teate ju küll. Natuke justkui muusikaline, kõrgetooniline, samas liialdavalt üles-alla kõikuva tooniga ja pisut tobegi, kui võrrelda täiskasvanute omavahelise kõnega.

Teadusuuringud on näidanud, et selline kõnepruuk aitab lapsel keelt õppida, sest haarab teda emotsionaalselt kaasa ja rõhutab keelele iseloomulikke struktuure. Üldiselt niisiis tuntud ja tunnustatud nähtus.

Uudis peitub aga selles, et lisaks kõigele eelloetletud tunnustele ja muudelegi seniteatutele on teadlased nüüd avastanud, et nunnutavale titatamisele on omane ka teatav kindel tämber, mis on ühine tõenäoliselt väga paljude kui mitte kõigi maailma keelte titadele suunatud versioonidele.

Niisugustele järeldustele jõudsid Ameerika teadlased, kes helisalvestasid oma alla aastaste lastega mängivaid või neile lugusid ette lugevaid emasid ja teisalt neidsamu naisi ka teiste täiskasvanutega vestlevana. Seejärel analüüsisid salvestusele jäänud hääletämbreid. Selgus, et tämbrivahe laste ja täiskasvanutega rääkides oli nii selge, et arvutialgoritmiga sai eksimatult määrata, kellega oli katseisik rääkinud.

Tämber ehk kõlavärv on heliliste parameetrite kogum, mille erinevuse korral tajub kuulaja erinevana ka neid helisid, mille tugevus, kõrgus ja kestus on muidu ühesugused. Tämbrit võib iseloomustada sõnadega nagu sametine, käre ja nasaalne või selliste füüsikaliste tunnustega nagu osahelide arv, osahelide suhted, mähisjoone kuju ja formantide paiknemine.

Olles avastanud nunnutamist iseloomustava tämbri inglise keelt kõnelevatel emadel, tegid Elise Piazza ja ta kolleegid Princetoni ülikoolist lisakatseid veel hispaania, heebrea, kantoni, mandariini, poola, prantsuse, saksa, ungari ja vene keelt kõnelevate emadega. Tulemus oli täpselt sama. Last nunnutades tuli kasutusele ikka üks ja seesama tämber.

Uuringust kirjutavad Piazza ja kolleegid ajakirjas Current Biology.

Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa



Tartu ülikooli turundusmagistrandid keetsid kokku läätsepaja.

Lugu sellest, kuidas Tartu ülikooli turundusmagistrandid pada ajasid

See on esimene kord, kui Tartu ülikooli tootearenduse õppeaines loodu päriselt müüki jõuab. Üliõpilaste panus ei piirdunud vaid paja keetmisega. Töörühma liige Age Tempel rääkis, et protsess oli mitmekülgne: peale retseptide endi tuli uurida tarbijate vajadusi ja maitse-eelistusi, pakendikujundust.

Jõulud ei jäta külmaks ka ERR Novaatorit. Jõuluõhtule eelneval kümnel päeval ilmub iga päev Tarmo Soomere jõulukalendrisse „Dekaad“ uus pühadega haakuv fakt, näpunäide või soovitus. Loo nägemiseks liiguta kursor kuupäevale.

Maailmas laienid löönud uuring, mis väitis, et kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad, ei vasta tõele.

Kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad - puhas vale

Meedias laia kõlapinda leidnud prantsuse psühholoogi tööd põhinevad küsitaval statistikal ning kompavad meetodite poolest kohati hea maitse ja eetikapiire. Pahateadusele jälile saanud teadlaste hinnangul pole tegu üksikjuhtumiga.

teadustöö õigeusu koolide ajaloost
pinged akadeemilise vabaduse ümber
Tööstusdoktorantuur on doktoriõppe erivorm, kus doktorant teeb teadustööd ettevõttele.

Väljavõtted tippülikoolide nõuetest, kuidas teadlased ühiskonda panustavad

Viimaste päevade tulised sõnavõtud teemal kui palju võib ülikool ette kirjutada, keelata või lubada teadlastel teaduspõhist arvamust või ka uuringid väljaspool ülikooli. Sirp tegi ülevaate erinevate maailma tippülikoolide reeglitest, mis ütlevad, millistel alustel võib teadlane oma tööd ühiskonnale anda. Siit on ehk Eesti ülikoolidelgi palju õppida.

Munast saab kolesterooli, kuid on eksiarvamus, et see kolesterool on üdini halb.

Omapäi diagnoositud gluteenitalumatusega ei tasu leivast-saiast loobuda

Laktoosi- või gluteenivabu toiduaineid on üha rohkem meie poodides saada. Kuid nende ainete väljavõtmine toidust tähendab, et need asendatakse teiste ainete, näiteks suhkrutega. Omapäi ei tasuks gluteeni- või laktoosivabu toite eelistama hakata, kuna nii võib keha jääda ilma eluliselt olulistest vitamiinidest ja elementidest.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: