Hoiame toitu: Peeter Piheli krõbedad risotopallid külmiku karriga

Mai on ERR-is traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille raames kutsume mõtlema seekord toidu hoidmisele ja säästmisele. Oma retsepti eelmise päeva risoto värskendamiseks jagab Fotografiska Tallinn tippkokk Peeter Pihel.
Risottop pallide jaoks:
- u 300g eelmise päeva risottot (minul oli kapis karulaugurisotto)
- 1 muna
- poole sidruni koort
- riivsaia
- lehtpeterselli
- rapsiõli
Sega eelmisel päeval järele jäänud risottole lisaks muna ja 5–6 supilusikatäit riivsaia. Riivsaia kogust timmi vastavalt riisi kogusele, et risotto mass oleks piisavalt püsiv pallide tegemiseks. Lisa ka hakitud petersell, poole sidruni koor ja vajadusel lisa veidike soola, ning musta pipart. Pane poti või panni põhja 3–4 sentimeetrit õli ja pane see sooja keskmisel kuumusel.
Tee väikesed pätsid valmis ja vooli käte vahel pallideks. Kata pallid riivsaiaga ja friteeri kuumas õlis kuldkollaseks. Peale kuumutamist pane pallid korraks köögipaberile.
Külmiku karri
- brokkoli varre osa
- 1 suurem sibul
- 1 küüslaugu küüs
- 1 väike purk kikerherneid
- 2 spl kollast curry-pastat
- 6 dl kookospiima
- sorts kalakastet
- pruuni suhkrut
- 3 laimilehte
- serveerimiseks ürdivarred
Esmalt vaata külmikus ringi, et mis köögiviljad kapis on ja samuti mis igasugu vürtsikamat kraami sul kapis on. Sellele ehita enda külmiku karri retsept. Väiksed purgid-topsid mis on külmiku nurgas ja mida sa oled kunagi ostnud ja ühe korra kasutanud. Sellest võib saada väga hea ja särtsakas põhi karrile.
Brokkoli varred on hea tekstuuriga, õisikud võid jätta mõne teise toidu tarvis. Koori sibul ja küüslauk, haki veidike väiksemaks ja pane need köögikombaini või blenderisse, lisa ka suurem sorts rapsiõli, lisa ka karri pasta või muud vürtsikamat kraami mis külmikusse aja jooksul on kogunenud. Purusta segu ja vala kõrgema äärega pannile ja kuumuta seniks kuni sibul on muutnud klaasjaks. Lisa kookospiim, kalakaste, suhkur ja laimilehed.
Lase segul podiseda ja kui maitsed on paigas lisa ka brokkoli varred ja mõne aja pärast ka konserv kikerherned. Serveerimisek haki koriandrit või ürdivarsi.
Kui sul on retsept, mida teistega jagada soovid, postita see Hoiame toitu erilehel.