Doktoritöö uuris, kuidas teha mustikakorjamine tõhusamaks ({{commentsTotal}})

Mustikad.
Mustikad. Autor/allikas: Pixabay

Mustikaid korjatakse tänapäeval sageli marjakammiga ja sorteeritakse hiljem erineva suuruse järgi tööstus- ja lauamarjaks. Kuidas seda kõige tõhusamalt teha, uuris Eesti Maaülikooli doktorant Kaarel Sootsi.

Reedel kaitses Kaarel Sootsi oma doktoritööd, milles uuriski väikese ja keskmise suurusega mustikaisandustes kasvatatud marjade koristusjärgset tehnoloogiat.

Marjakammiga korjatud või masinkoristatud mustikate nüüdisaegsed töötlemisliinid, kus lisaks muudele toimingutele sorteeritakse mustikad suuruse järgi tööstus- ja lauamarjaks, ei ole sageli taskukohased keskmise ja väikese suurusega istanduste jaoks.

“Sestap seadsin töö eesmärgiks suurendada mustikasorteeri tootlikkust, suurendades kasulikku tööaega, mis sõltub mustikasordi vaheldumisel mustikasorteeri ümberseadistamisele kuluvast ajast ning ümberseadistamise lihtsusest,“ selgitas Soots.

Tööst selgus, et mustikamarja mahtu saab kõige täpsemalt hinnata selle massi järgi, mida on omakorda kõige täpsem hinnata gabariitmõõtmete, nagu läbimõõt ja kõrgus, põhjal. Mustikate koristusjärgse töötlemistehnoloogia arendamisel valiti sobilikuks sorteerimisseadmeks rihmsorteer, mille ümberseadistamise aja vähendamiseks marjasordi vahetamisel arendati reguleeritava rihmatrumli kaks versiooni.

„Rihmade vahekauguste suurendamine mõjutas sorteeritud marjafraktsioonide puhtust negatiivselt, kusjuures kõige enam suurte marjade puhul. Kui suurendasime rihmsorteeri sorteeritava ala pikkust ning lisasime võimaluse muuta sorteeriva ala kaldenurka, suurenes aga suurte marjade fraktsiooni puhtus ligi 35%,“ rääkis Soots.

Ta nentis, et tulevikus võiks jätkata tööd mustikate koristusjärgse töötlemise tehnoloogia ja mustikakasvatuse masinviljeluse tehnoloogiliste sammude arendamisega, millega on maaülikooli tehnikainstituudis juba algust tehtud.

Doktoritööd „Kultuurmarjade koristusjärgse töötlemise tehnoloogia“  juhendasid professor Jüri Olt ja oponendid olid professor Pavel Kic Tsehhi Maaülikoolist ja professor Algirdas Jasinskas Aleksandras Stulginski Ülikoolist Leedus.  

Toimetaja: Marju Himma



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: