Kompetentsikeskus muudab ka marjakestad väärtuslikuks kaubaks ({{commentsTotal}})

Foto: Cjboffoli/Wikimedia Commons

Eesti toidusektori jätkusuutlikkuse tagamisel on võtmeroll kõrgema lisandväärtusega toodete ekspordi suurendamisel. Üks võimalus selleks on arendada koostöös teadlastega funktsionaalseid tervisetooteid.

Polli tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskuses Plantvalor leitakse sageli rakendus ka sellisele toorainele, mis võiks tavalises tootmisprotsessis üle jääda. Lähemalt oli sellest juttu Vikerraadio rubriigis ''Nutikas''.

''Mahlade ja mooside tegemisel jääb sageli üle just kõige kasulikum osa marjadest: seemned ja kestad. Tegelikult saab neist omakorda õli, pulbreid ja ekstrakte, mida saab kasutada mitmete funktsionaalsete toodete väljatöötamisel,'' rääkis Polli kompetentsikeskuse juhataja Piia Pääso.

Plantvalori tegevuse keskmes on taimse materjali täielikum ärakasutamine toidutoodetes ja ka muudes toodetes, et tõsta nende kvaliteeti, funktsionaalsust ja säilivust. Pääso sõnul tegelevad nad lisaks taimekaitsevahendite ja kosmeetikatoodetega. ''Näiteks on võimalik võtta seemnetest välja õli ja teha sellest omakorda võideid või kreeme või midagi sootuks teistsugust, kui oleme harjunud nägema,'' selgitas Pääso.

Tootmisjäägist kaubaks
Heaks näiteks mahetoorainest toidu tootmisel ja sellega välisturgudele jõudmisel on OÜ Loodusvägi, mis toodab nii glöggi kui ka marjamahla. Just mahla tootmisel pandi aga tähele, et tekib palju pressijääki, millest saaks omakorda midagi teha. Näiteks metsmustikapulbrit, mida võiks edukalt kasutada toidulaua rikastamisel nii smuutis või hommikupudrus.

''Tunnetame, et kõige suurem ekspordipotentsiaal võiks olla kohalikust toorainest loodud kõrgema lisandväärtusega toodetel – näiteks metsamarjadest ekstraktid ja õlid. See võiks olla Eesti ekspordipotentsiaal tervikuna,'' rääkis OÜ Loodusvägi arendusjuht Ahto Vegmann, kes on leidnud oma toodetele turgu nii Soomes, Taanis kui ka Aasias.

Toimetaja: Piret Ehrenpreis, Jaan-Juhan Oidermaa



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: