Turgutav ühend annab ajuvitamiinile püsi
Vitamiin B6 on vähemalt sama tähtis vitamiin kui suur osa teisigi vitamiine. Muu hulgas on täheldatud, et vitamiin B6 puudus võib häirida aju talitlust ning teha mälu kehvaks ja tuju pahaks.
Saksa teadlased on nüüd avastanud lootustandva võtte, kuidas hoida vitamiin B6 tase organismis vajalikul kõrgusel. Võtte sisuks on ühe vitamiin B6 degradeerida võiva ensüümi blokeerimine.
Antje Gohla Würzburgi Ülikoolist ja ta kolleegid on juba varem tehtud hiirkatseis tähele pannud, et kui lülitada geenide muundamise teel välja vitamiin B6 degradeeriv ensüüm nimega püridoksaali fosfataas, siis paraneb hiirtel mälu ja ruumis orienteerumise võime.
Nüüdses töös õnnestus teadlastel saavutada samasugune tulemus mitte katsehiirte geene muundades, vaid neile teatavat toimeainet ehk farmakoni manustades.
See aine, mis kannab nime 7,8-dihüdroksüflavoon, pistabki piltlikult öeldes kaika kodaraisse eelmainitud ensüümile püridoksaali fosfataasile, sellele va vitamiini degradeerijale.
Vitamiin B6 jääb siis selle võrra degradeerumata ehk lagunemata või vähem tõhusateks versioonideks muundumata, ehk püsib ja toimib organismis tõhusalt edasi.
Teadlastel õnnestus tuvastada, et hiirtel, kellele oli 7,8-dihüdroksüflavooni manustatud, oli vitamiin B6 tase mälu ja õppimisega seotud närvirakkudes kõrgem kui teistel hiirtel.
7,8-dihüdroksüflavooni kasulikkus aju tööle oli tegelikult juba varemgi teada, aga Gohla ja ta kaaslaste töö selgitab senisest paremini ta toimemehhanismi ja rolli just vitamiin B6 taseme hoidjana.
See teadmine võib muu hulgas aidata ka aju häirete tekkemehhanisme paremini mõista, aga loomulikult ka uusi ravivõtteid luua. Kas ja millal uusi ravimeid reaalselt oodata on, on veel muidugi vara öelda.
Aga seda, mida öelda on ajakohane, on Gohla ja kaasautorid öelnud ajakirjas eLife.