Riisil kasvavad veiserakud tõotavad vähendada liha keskkonnamõju

Lõuna-Korea teadlased on välja mõelnud, kuidas panna riisi sees kasvama veiste lihas- ja rasvarakud. Töörühma sõnul pakub see ühtaegu kerget võimalust suurendada riisi toitainesisaldust ja vähendada liha tootmisega kaasnevat keskkonnamõju.
Teadlased eesotsas Sohyeon Parkiga lootsid, et rakud kasvavad otse riisipoorides, aga see ei õnnestunud. Nõnda katsid nad riisi kõigepealt želatiini ja toidulisandiga, mis aitaks rakkudel paremini riisiga külge kleepuda. Seejärel lisasid nad riisile veise lihas- ja rasvarakke ning lasid neil kasvada umbes nädala.
Valminud riis oli natuke teistsuguse maitsega kui tavaline riis – töörühma sõnul pähklisema maitse ja kõvema tekstuuriga. Samas oli selle toiteväärtus kõrgem, kuigi mitte väga palju. Nii sisaldas see tavalisest riisist umbes seitse protsenti rohkem rasva ja üheksa protsenti rohkem valku. Sama tulemuse saaks, kui lisada sajale grammile riisile üks gramm veiseliha.
Teadlased loodavad tulevikus riisi rasvasisaldust suurendada, et muuta seda veel toitvamaks. Praeguseks tehtud katsetes ei kasvanud aga rasvarakud lihasrakkudega võrreldavalt hästi. Samas peaks jääma selle hind piisavalt madalaks, et uuendtoitu oleks võimalik osta ka vaesematel inimeste. Praegu maksab kilogramm uuendriisi umbes sama palju kui tavaline riis – 2,23 dollarit vs 2,2 dollarit ehk palju vähem kui veiseliha.
Kui tootmist suurendada ja hind madalal hoida, võib riis saada tulevikus odavamaks ja kulutõhusamaks toiduallikaks, kui liha tekstuuri täpselt jäljendav laboriliha.
Uuring ilmus ajakirjas Matter.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa