Indialastel on taimetoitlus geenides
Mõned ütlevad, et taimetoitlus on tervisele kasulik. Teised ütlevad, et taimetoitlus on tervisele kahjulik. Kaks ameerika teadlast aga ütlevad nüüd, et kuidas kellelegi ja kuidas kusagil.
Alon Keinan ja Kaixiong Ye Cornelli ülikoolist on avastanud, et väga paljudel India ja Lõuna-Aasia inimestel esineb geeniversioon ehk alleel, mis võimaldab neil taimset toitu paremini seedida.ja töödelda tõhusalt selles leiduvaid omega-3 ja omega-6 rasvhappeid, tootes neid ühendeid, mida on hädasti vaja näiteks aju arenguks lapseeas.
Kui selle alleeliga inimesed endale sobilikust taimsest toidusedelist kõrvale kalduvad, siis suureneb neil aga põletike tekkeoht ning sellega koos ka südamehaiguste ja jämesoolevähi oht. Teisest küljest Gröönimaa põliselanike innuiitide seas on levinud sama geeni teistsugune alleel, mis on aidanud neil kohaneda justnimelt kala ja muu merest saadava toiduga.
Keinan ja Ye kirjutavad ajakirjas Molecular Biology and Evolution, et suuremal osal Lõuna-Aasia inimestest esineb selles geenis 22 DNA-ühiku pikkune lõik, mis suuremal osal innuiitidest puudub.
Uuringust selgub, et taimetoitlust soodustav geeniversioon esineb umbes 70 protsendil lõuna-aasialastest, aga näiteks ainult 29 protsendil ida-aasialastest. Ameeriklastest on seda alleeli 18 protsendil ja eurooplaste seas ainult 17 protsendil inimestest.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa