Mahetomati kasvustress loob kasulikke aineid
Priit Ennet
Mahedalt kasvatatud tomatis on rohkem C-vitamiini, suhkruid ja antioksüdante kui moodsamal moel kasvatatud tomatis. Niisugusele järeldusele jõudsid oma uuringus Brasiilia teadlased, kes kirjutavad tulemustest ajakirjas PLoS ONE.
Maria Raquel Alcântara de Miranda ja ta kolleegid Ceara Föderaalülikoolist kõrvutasid tava- ja mahepõllul kasvanud tomatite kaalu ja biokeemiat. Tuli välja, et keskmine mahetomat oli keskmisest tavatomatist umbes 40 protsenti väiksem, aga sisaldas suuremas kontsentratsioonis mitmeid aineid, mis aitavad taimel keskkonnastressi taluda.
Uuringu autorite väitel on mahedalt kasvavate taimede elu stressirohkem kui nende taimede elu, keda kahjurite, umbrohtude ja haiguste eest rohkem kaitstakse. Nad väidavad, et just seetõttu on mahetomatites rohkem suhkrut ja C-vitamiini, aga ka antioksüdantse toimega pigmentaineid nagu lükopeen. Kõik need ained teatakse aitavat taimedel stressirohkes keskkonnas vastu pidada.
Autorid jõuavad siit soovituseni, et puu- ja juurviljade kasvatamise meetodid peaksid saagi mahu kõrval rohkem arvesse võtma ka seda, et taimede elu ja olu liiga mugavaks ei tehtaks. Meie aga võime mõnikord siis mõne mahetomati põske pista, lootuses, et taimestressi leevendavad ained aitavad ehk ka inimesel oma inimliku stressiga paremini toime tulla.
Vaata veel:
Organic produce may be smaller but it’s mightier in nutrients (The Globe and Mail)