Artikkel on rohkem kui viis aastat vana ja kuulub arhiivi, mida ERR ei uuenda.
Ühtlaselt küpseval tomatil kaob hea maitse
Miks maitsevad poetomatid nagu plastik? Teadlased on mõistatuse jälile jõudmas. Asi on seotud sellega, kui ühtlaselt tomativili küpseb.
Vähemalt 70 aastat on tomatisordiaretajad eelistanud välja valida niisuguseid taimi, mille vili muutub rohelisest punaseks ühtlaselt ja ühekorraga, mitte laiguti laienevalt. Niisugused tomatid on ka küpsena ühtlaselt punased ja näevad poeriiulil ilusad välja. Ann Powell ja ta kolleegid Ameerika Ühendriikidest Davise California Ülikoolist leidsid nüüd üles tomativilja ühtlase küpsemise aluseks oleva geenimutatsiooni, aga tuvastasid selsamal mutatsioonil ka soovimatu kõrvalmõju, vahendab Vikerraadio "Teadusuudis".
Tuleb välja, et ühtlase küpsemise mutatsiooni toimel väheneb tomativiljas magusat maitset andvate ainete sisaldus. Teadlased kirjutavad ajakirjas Science aga ka lootusrikkalt, et nähtuse geenimehhanismi paremast tundmisest võib tomati maitseprobleemi lahendamiseks ka abi olla.
Vaata veel: How Tomatoes Lost Their Taste (Science Now)