Pingviinid ei suuda kala maitsta
Suurem osa selgroogseid loomi st kalu, konni, madusid, linde ja imetajaid arvatakse tundvat viit põhimaitset – magusat, haput, mõru, soolast ja umamit. Viimane maitse iseloomustab näiteks liha ja kala ning mida annab toidule ka sellele lisatav maitseaine naatriumglutamaat.
Nüüd tuleb välja, et pingviinid, need toredad, kuid lennuvõimetud Antarktika linnud, tunnevad neist viiest põhimaitsest ainult kahte – haput ja soolast. Ent magusat, mõru ja umamit ei tunne nad mitte üks teps. Nõnda näitavad nüüd ka geeniandmed, mida on uurinud ameerika teadlased eesotsas George Zangiga Michigani ülikoolist, kes kirjutavad sellest ajakirjas Current Biology.
Teadlased ei mõista, miks on nende maitsete tundmist korraldavad geenid pingviinidel evolutsioonis kaduma läinud. Ja et pingviinid on peamiselt kalatoidulised linnud, siis on just umami maitse kaotsiminek eriti hämmastav. Zang oletab, et asi võib olla kuidagi seotud olla Antarktikas valitsevate külmadeoludega, mis võivad maitsemeele toimimist häirida.
Lindude maitsemeel arvatakse aga üldse olevat imetajate omast kehvem. Neil on keelel ka vähem maitsenäsasid. Senistes uuringutes ei ole magusa retseptori geene leitud veel üheltki linnult.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa
Allikas: Current Biology