Haisid saab hästi uurida ka vees hõljuva DNA järgi ({{commentsTotal}})

Ujub ookeanis hai. Ei aimagi ta veel, et teda jälgib teadlane. Ega hakkagi aimama, sest teadlane võtab vaid merest vett ja otsib sealt hai DNAd.

Merebioloogid eesotsas Judith Bakkeri ja Stefano Marianiga Inglismaalt Salfordi ülikoolist on jõudnud tõdemusele, et haide uurimiseks ei pea neid mürakaid merekalu kinni püüdma, isegi mitte filmima ega muul moel häirima, vaid paljukski piisab veeproovide võtmisest ja DNA põhjal tuvastamisest, millist liiki haisid piirkonnas kui palju ujub. Veest saadud DNAd uurides hoiavad teadlased samas ka ise palju aega kokku, mis muidu kulunuks haide jälitamisele ja jälgimisele.

Haid jätavad vette väikesi nahatükikesi, väljaheiteid, verd ja muud, millest saab DNAd eraldada. Veeproovimeetod aitab loodetavasti koguda ka paljude hailiikide kohta oluliselt rohkem andmeid kui seni on kogutud. Sellest oleks haiteadusele abi, sest teadlased isegi tunnistavad, et ligi poolte teadaolevate hailiikide asjus valitseb tõsine andmevajak.

Uurimisrühm, kuhu peale brittide kuulus ka ameeriklasi, bahamalasi, jamaikalasi ja prantslasi, võttis veeproove Kariibi merest ja Austraaliaga külgnevast Korallimerest. Analüüs näitas, et Kariibi meres oli hairikkaim paik Bahama saarte juures, kus õnnestus tuvastada 11 hailiiki. Pole ka ime, sest seal asub ka haide kaitseala. Korallimeres sisaldas kõige rohkem hai DNAd Chesterfieldi saarestiku ümbrus. Jällegi pole ime, sest see saarestik on inimasustuseta ja asustatud saartest üsna kaugel.

Teadlased kirjutavad oma uurimusest ja tõdemusest ajakirjas Scientific Reports.

Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa



Tartu ülikooli turundusmagistrandid keetsid kokku läätsepaja.

Lugu sellest, kuidas Tartu ülikooli turundusmagistrandid pada ajasid

See on esimene kord, kui Tartu ülikooli tootearenduse õppeaines loodu päriselt müüki jõuab. Üliõpilaste panus ei piirdunud vaid paja keetmisega. Töörühma liige Age Tempel rääkis, et protsess oli mitmekülgne: peale retseptide endi tuli uurida tarbijate vajadusi ja maitse-eelistusi, pakendikujundust.

Jõulud ei jäta külmaks ka ERR Novaatorit. Jõuluõhtule eelneval kümnel päeval ilmub iga päev Tarmo Soomere jõulukalendrisse „Dekaad“ uus pühadega haakuv fakt, näpunäide või soovitus. Loo nägemiseks liiguta kursor kuupäevale.

Maailmas laienid löönud uuring, mis väitis, et kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad, ei vasta tõele.

Kõrgeid kontsi kandvad naised on seksikamad - puhas vale

Meedias laia kõlapinda leidnud prantsuse psühholoogi tööd põhinevad küsitaval statistikal ning kompavad meetodite poolest kohati hea maitse ja eetikapiire. Pahateadusele jälile saanud teadlaste hinnangul pole tegu üksikjuhtumiga.

teadustöö õigeusu koolide ajaloost
pinged akadeemilise vabaduse ümber
Tööstusdoktorantuur on doktoriõppe erivorm, kus doktorant teeb teadustööd ettevõttele.

Väljavõtted tippülikoolide nõuetest, kuidas teadlased ühiskonda panustavad

Viimaste päevade tulised sõnavõtud teemal kui palju võib ülikool ette kirjutada, keelata või lubada teadlastel teaduspõhist arvamust või ka uuringid väljaspool ülikooli. Sirp tegi ülevaate erinevate maailma tippülikoolide reeglitest, mis ütlevad, millistel alustel võib teadlane oma tööd ühiskonnale anda. Siit on ehk Eesti ülikoolidelgi palju õppida.

Munast saab kolesterooli, kuid on eksiarvamus, et see kolesterool on üdini halb.

Omapäi diagnoositud gluteenitalumatusega ei tasu leivast-saiast loobuda

Laktoosi- või gluteenivabu toiduaineid on üha rohkem meie poodides saada. Kuid nende ainete väljavõtmine toidust tähendab, et need asendatakse teiste ainete, näiteks suhkrutega. Omapäi ei tasuks gluteeni- või laktoosivabu toite eelistama hakata, kuna nii võib keha jääda ilma eluliselt olulistest vitamiinidest ja elementidest.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: